Erişilebilirlik

Beyaz Saray Irak'ı Samimi Bulmadı - 2002-09-17


ABD, İngiltere ve Fransa, Irak’ın BM silah denetçilerinin dönüşüne izin verme kararını kuşkuyla karşıladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Irak’ın kararı, Güvenlik Konseyi’nin sert önlem almasını engelleme umuduyla atılmış taktik bir adım olarak tanımlandı ve bu taktiğin başarıya ulaşmayacağı vurgulandı. Açıklamada Güvenlik Konseyi'nin, Irak’a on yıldan bu yana meydan okuduğu BM kararlarını nasıl uygulatacağı konusunda karar vermesi gerektiği belirtildi. Beyaz Saray, Saddam Hüseyin’in bölge ve kendi halkına yönelik tehdidini sona erdirecek yeni ve daha güçlü bir BM kararı çıkarılmasının şart olduğunu bildirdi. Bush yönetimi, esas sorunun silah denetimi değil, Irak’ın silahsızlandırılması olduğunu vurguladı.

Başkan Bush, Irak Lideri'ni silahsızlanmaya zorlayacak bir karar tasarısının Güvenlik Konseyi'nden hızla çıkarılmasını istiyor. Bush, Saddam Hüseyin direnir ve BM bu görevi yerine getirmezse ABD’nin tek başına harekete geçeceğini söylüyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, Saddam Hüseyin’in 12 yıldır BM ile oyun oynadığını hatırlatarak Irak’ın sadece uluslararası baskı altında geri adım attığını, bu nedenle dünyanın son önerisini de kuşkuyla karşılamakta haklı olduğunu açıkladı. Straw, Başbakan Tony Blair ile görüşmeye giderken yaptığı açıklamada "Irak’ın önerisinin, uluslarası topluluk tarafından büyük ölçüde ihtiyatla ele alınması gerekir, daha 4 gün önce Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, bunun tam aksini söylemişti," dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Irak’ta silah denetiminin hiçbir kısıtlama ya da koşul olmadan yeniden başlamasını öngören yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılması çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, Irak’ın sözlerini yerine getirdiğini görmek gerektiğini bu nedenle son önerisi nedeniyle yakasını BM’den kurtaramayacağını söyledi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, savaş tehlikesinin kalktığını ve silah denetimini başlatmak için yeni bir Güvenlik Konseyi kararına ihtiyaç olmadığını öne sürdü.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan Pazartesi günü Irak’ın, silah denetçilerinin dönüşüyle ilgili düzenlemeleri ve ayrıntılarını belirlemek için hemen görüşmelere başlamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Annan, Irak Dışişleri Bakanı tarafından bu konuda gönderilen mektubu bundan sonra atılacak adımı belirlemek üzere BM baş silah denetçisi Hans Blix ve Güvenlik Konseyi’nin tüm üyelerine ileteceğini de bildirmişti.

XS
SM
MD
LG