Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Aralık ayındaki Kopenhag zirvesinde Türkiye’ye üyelik için müzakere tarihi önerilmeyeceğini açıkladı.
Prodi, bu açıklamayı bügün Brüksel’de Avrupa Birliği liderler zirvesi başlarken düzenlediği basın toplantısında yaptı.
Türkiye’nin reform yolunda önemli adımlar attığını belirten Prodi, Avrupa Birliği'nin genel olarak idam cezasını kaldıran ve ifade özgürlüğünü genişleten yasal düzenlemeleri memnunlukla karşıladığını söyledi.
Ancak Prodi, Türkiye’nin üyelik için şartolan Kopenhag kriterlerini tam olarak yerine getirmediğini ve uygulamaya sokmadığını vurguladı. Avrupa Komisyonu Başkanı, üyelik müzakerelerinin başlayabilmesi için Türkiye’nin insan hakları sicilini düzeltmesi gerektiği görüşünü tekrarladı.
Prodi’nin bu açıklamasına rağmen Avrupalı liderlerden farklı sesler geliyor. Avusturya Başbakanı, Prodi ile aynı doğrultuda açıklama yaparken Fransa, İngiltere ve Almanya’da Türkiye için daha olumlu bir formül bulunması arzusu gözleniyor. Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, bir Alman radyosuna verdiği demeçte Türkiye’ye tarih vermek için erken olduğunu, en azından seçim sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ise Brüksel zirvesinde Türkiye’ye iyi yolda olduğu ve bu gidişin desteklendiğini açıkça belirten cesaret verici bir mesaj gönderilmesi gerektiğini açıkladı. İngiltere Dışişileri bakanı Jack Straw, dün Londra’da düzenlediği basın toplantısında Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak liderler zirvesinde Türkiye’ye koşullu tarih verilmesi kararı alınmasını önerdi. Straw, önemli adımlar atan Türkiye’ye Kopenhag kriterlerine uyum koşuluyla mutlaka bir üyelik takvimi verilmesini isteyeceklerini söyledi.
Almanya Başbakanı Gerhard Schöder’in de aynı görüşü paylaştığı bildiriliyor. Alman “Focus” dergisi, Başbakan Schröder’in 18 Ekimde Hanover’de Avrupa Birliği dönem başkanı Anders Fogh Rasmuussen'le yaptığı görüşmede Kopenhag zirvesinde Türkiye’ye bir şekilde müzakere tarihi verilmesinden yana olduğunu söylediğini yazdı. Haber, Alman yetkililer tarafından yalanlanmadı.
Avrupa Birliği dönem başkanlığina yakın kaynaklar, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Yunanistan başbakanı Kostas Simitis’in bugün başlayan Brüksel zirvesinde Aralık ayında Kopenhag’da Türkiye için alınacak kararın azami düzeyde Ankara’yı tatmin etmesi için kulis yapacaklarını önesürdü.
Yarın açıklanacak Brüksel Zirvesi sonuç bildirisinin taslak metninde ise Türkiye’ye tarih verilmesinden sözedilmiyor. Metinde sadece “Son İlerleme Raporu'nda belirtildiği gibi Türkiye Kopenhag kriterlerine uyma yolunda önemli adımlar attı. Bu adımlar Türkiye’yle tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını yakınlaştırıyor” ifadesi yeralıyor. Ayrıca metinde Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyeliğinin, adadaki sorunların çözülmüş haliyle gerçekleşmesinin tercih edileceği belirtiliyor.