Erişilebilirlik

Çeçenler Rehineleri Öldürmekle Tehdit Ediyor - 2002-10-24


Moskova’daki tiyatroda yüzlerce kişiyi rehin tutan Çeçen militanlar, yarına kadar istekleri yerine getirilmediği takdirde ellerindeki kişileri öldürme tehdidinde bulundu.

Rus askerlerinin Çeçenistan’dan tümüyle çekilmesini isteyen silahlı kadın ve erkek isyancıların elindeki rehineler arasında İngilizler, Amerikalılar, Hollandalılar, Almanlar ve Avustralayalılar da var.

Çeçen isyancılar bugün sekiz çocukla yedi yetişkini Kızılhaç yetkililerine teslim etti. Serbest bırakılanların sağlık durumunun iyi olduğu bildiriliyor.

Bu arada rehin alma olayına tepkiler sürüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bu konuda bir kınama kararı aldı.

Baskın sırasında binadan kaçmaya çalışan iki kadından biri militanlar tarafından vurularak öldürüldü. Binada, üstlerine el bombalarıyla patlayıcı maddeler bağlamış 40 kadar Çeçen bulunduğu tahmin ediliyor.

Eylemin başından bu yana çoğu Müslüman, çocuk veya yabancı olmak üzere yüzden fazla rehineyi serbest bırakan Çeçenler, artık hiç kimsenin serbest bırakılmayacağını açıkladılar.

Çeçenler, polisin içeriye girmeye çalışması halinde, tiyatro binasını rehineler ve kendileriyle birlekte havaya uçuracaklarını bildirdiler.

Çeçenlerle Rus Parlamentosu’nda Çeçenistan’ı temsil eden milletvekili Aslanbey Aslakhanof pazarlık yapıyor.

Devlet Başkanı Viladimir Putin, bunalım nedeniyle Meksika’daki Asya-Pasifik zirvesine katılmaktan vazgeçti.

Moskova’daki olaya bütün dünya tepki gösterdi. Avrupa Birliği Dönem Başkanı olan Danimarka’da hükümet, Birlik adına yayınladığı bildiride, bütün rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İngiltere ve Çin de olayı kınadı ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in krizi gidermek için yaptığı çalışmaları övdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı rehine bunalımının barışçı bir şekilde sona ermesi umudunu dile getirdi.

Portekiz ve çok sayıda ülke barışçı çözüm çağrısı yaptı. Uluslararası Af Örgütü de rehin almanın hiçbir koşulda “kabul edilemeyeceğini” açıkladı.

XS
SM
MD
LG