Erişilebilirlik

AB Takvimine Bush Desteği - 2002-11-19


Başkan Bush, AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Danimarka’nın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’i telefonla arayarak Türkiye’ye üyelik görüşmeleri için tarih verilmesi girişimine destek oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Scot McClellan, Bush’un telefon konuşmasında Kopenhag’da gelecek ay düzenlenecek AB Zirvesi’nde Türkiye’nin üyelik yolunda ilerleme sağlanmasının önemine işaret ettiğini açıkladı.

Sözcü McCellan, Başkan Bush’un Danimarka Başbakanı’na Türkiye’nin AB’yle yakınlaşma sürecinin stratejik ve tarihi önemini vurgulayarak Kopenhag Zirvesi’nin bu açıdan kritik bir nitelik taşıdığı görüşünü ilettiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Bush’un Prag’daki NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile ikili bir görüşme yapacağını da bildirdi. Sezer’e Prag temaslarında yeni Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış eşlik edecek.

Bu arada Washington Post gazetesi ABD’nin, olası bir Irak savaşında Türkiye’nin göreceği zararları karşılamak için Ankara’ya ekonomik yardım paketi önerdiğini bildiriyor.

Gazeteye göre Washington tarafından iki ay önce başlatılan görüşmeler, görüş ayrılıkları olmasına rağmen ABD’nin olası bir Irak operasyonunda Türkiye’nin oynayacağı role verdiği önemi gösteriyor.

Amerikalı ve Türk yetkililer yardım paketinde halen doğrudan bağış, Türk ihraç mallarına tercihli gümrük tarifesi, Amerikan askeri malzeme satışı ve savaş sonrası Irak’ın yeniden imarında Türk şirketleriyle sözleşme gibi seçeneklerin yeraldığını söylüyor.

Türkiye’ye yönelik Amerikan yardımında şimdiden artış olduğunu belirten Washington Post, Kongre’nin bağış şeklinde 200 milyon Dolar’lık kredi ve Afganistan’daki barışgücü komutası için 28 milyon Dolar’lık yardımı onaylamasını ve Temsilciler Meclisi’nin bazı Türk mallarına gümrüksüz giriş izni vermesini örnek gösteriyor.

XS
SM
MD
LG