Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Türkiye’ye Avrupa Birliği üyeliği için koşullu tarih verilmesi konusunda görüş birliğine vardı.
İki liderin önerisine göre, Avrupa Birliği Komisyonu 2004 yılının ikinci yarısında Ankara’nın demokrasi ve insan hakları uygulamaları konusunda ilerleme kaydedip-kaydetmediğini belirleyen bir rapor hazırlayacak. Rapor, Türkiye’nin olumlu gelişmeler kaydettiğini ortaya koyarsa, bu kez, 1 Temmuz 2005 yılında Türkiye’yle üyelik müzakereleri resmen başlatılacak. Fransa ve Almanya liderlerinin koşullu tarih konusunda görüş birliğine vardıklarını açıklamaları Türkiye’de sıcak karşılanmadı.
Başbakan Abdullah Gül, Türkiye’ye Kopehnag Zirvesi’nde kesin müzakere tarihi verilmemesinin hayal kırıklığı yaratacağını söyledi. Gül, yaptığı yazılı bir açıklamada, Türkiye’ye kesin bir müzakere tarihi verilmesi dışındaki ara formüllerin hükümetin ve halkın beklentilerini karşılamayacağını belirtti.
AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan da, İstanbul’da yaptığı bir konuşmada, Avrupalı liderlere Türkiye’ye kesin müzakere tarihi vermeleri çağrısında bulundu. Erdoğan, müslüman bir ülke olan Türkiye’yi dışlaması durumunda, Avrupa Birliği’nin, bir Hıristiyan Klübü olarak algılanabileceğini belirtti.