İki gündür Ankara’da bulunan Amerikalı iki yetkili, Irak’a savaş açılması durumunda Türk ekonomisinin istikrarını korumak amacıyla Türkiye’ye yapılacak yardımı görüştü.
Amerika Hazine Bakanlığı Müsteşarı John Taylor’la Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman, Irak operasyonu dolayısıyla Türkiye'ye yapılacak yardım konusunda genel çerçevede anlaşmaya varıldığını söylediler. Devlet Bakanı Ali Babacan da, savaşın Türkiye'de yol açacağı olumsuzlukları önlemek için Amerika’nın sağlayabileceği desteğin mekanizmalarının ayrıntılı bir şekilde ele alındığını bildirdi.
Esnek ve etkin olacağı kaydedilen desteğin niteliği ve miktarı konusunda ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.
Hazine Bakanlığı Müsteşarı John Taylor görüşmelerde, Türkiye’ye verilecek ekonomik paketin genel çerçevesi üzerinde ilerleme sağlandığını söyledi. Yardım paketinin miktarı hakkında rakam vermeyen Amerikalı yetkili, Türk ekonomisinin Irak savaşından dolayı uğrayabileceği zararı en aza indirmek için 'esnek ve günün koşullarına adapte edilebilecek' bir paket üzerinde konuştuklarını belirtti.
Görüşmelerde Türk ekonomisinin durumunun da ele alındığını söyleyen John Taylor, ekonomik büyüme ile enflasyonun aşağı çekilmesi alanlarında ilerleme sağlandığına dikkat çekti.
Türk basını, Ankara’nın, Amerikalı yetkililerle görüşmelerde, 20 milyar Dolar’ın üzerinde bir yardım paketi istediğini yazıyor.
Taylor’la birlikte Ankara’ya giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman da, Türk meslektaşı Uğur Ziyal’le görüştükten sonra, Türkiye’nin Irak konusundaki tavrından memnun olduklarını açıkladı. Haberlere göre, Marc Grossman, yoğun temaslar sonrasında Washington’la Ankara’nın Irak konusunda “ortak bir çizgiye yakınlaştığını” söyledi.
Türk yetkililer ise görüşmelerde kamuoyunun savaşa karşı olduğunu Amerikan tarafına özellikle ilettiklerini söylediler.
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü yaptığı bir açıklamada, Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin çalışmaları sonuçlanıncaya kadar Türkiye’nin Irak konusunda Amerika’ya herhangi bir taahütte bulunmayacağını söyledi. Erdoğan, Irak’a karşı askeri bir harekat için ikinci bir Birleşmiş Milletler kararı çıkarılması gerektiğini de belirtti.
Cuma günkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da “Irak sorununun Birleşmiş Milletler çatısı altında ve uluslararası hukuk çerçevesinde barışçı yollardan çözülmesi” gerektiği belirtilmişti.
Başbakan’lıktan yapılan yazılı bir açıklamada da Türkiye’nin halen barışçı bir çözümden yana olduğu vurgulandı.