Erişilebilirlik

Artan İşşizlik ABD'li Tüketicinin Güvenini Sarsıyor - 2003-01-02


İşsizlik sigortası için başvuranların sayısının yükselmesi, Amerikan ekonomisinin yavaşladığını gösteren yeni bir işaret oldu. Çalışma Bakanlığı geçen hafta işsizlik sigortasından para alanların sayısının 390,000'den 403,000'e ulaştığını açıkladı.

İşsizliğin artması, ABD'de tüketici güvenini sarsıyor. İş dünyası hakkında araştırmalar yapan Conference Board adlı özel kuruluş, aylık tüketici güven endeksinin Aralık ayında 4 puan birden gerilediğini açıkladı. Endeks son 7 ay içinde 6. kez düşüyor. Ancak Kasım ayında kaydedilen yükselişin Aralık ayında da devam etmesi beklenmişti.

Bu alandaki araştırma, örnekleme yöntemiyle seçilen 5,000 aile üzerinde yapılıyor. Conference Board Tüketici Araştırmaları Merkezi Başkanı Lynn Franco, işsizlik oranının yüksekliğiyle iş piyasasının geleceğinden duyulan kaygıların tüketici güveninin düşmesine yol açtığını söylüyor: "Araştırma kapsamındaki ailelerden, iş piyasasının şu anda içinde bulunduğu koşulları değerlendirmelerini istiyor ve gelecek hakkındaki beklentilerini soruyoruz. Şu andaki duruma duyulan güvensizlik, beklentileri gölgeliyor. Aileler iş piyasası koşullarının geçen ay düzelmediğini söylüyor. Olumsuz nitelikteki görüşler geçen aya kıyasla biraz daha artmış görünüyor. İş dünyasına bu kadar güvensizlik duyulması, harcamaların düşmesine yol açıyor. Bu rakamlar bize, tüketicilerin, ekonomiyi harekete geçirecek olan harcamaları daha birkaç ay yapmayacağını gösteriyor."

Franco bu rakamların tüketici güveninin düştüğüne işaret ettiğini ve bu durumun da, son Noel alışveriş dönemini olumsuz etkilediğini belirtiyor: "Dükkan sahipleri Noel mevsiminde işlerin yavaş gideceğini tahmin ederek ucuzluk kampanyasını her zamankinden erken başlattı. Bu indirimin müşteri çektiğini gördük. Fakat bu kalabalık aslında büyük çapta indirim görmüş malları satın alırken, işletmelerin kar oranlarını düşürdü. Satış oranları yüksek olmakla birlikte, fiyatların düşürülmesi yüzünden tüketim malı satan işletmeler fazla kar edemedi." İşsizliğin Aralık ayında artacağını bekleyenlerin sayısı yüksek oldu. Buna karşılık, belli bir iyimserlik de göze çarpıyor ve önümüzdeki 6 ayda iş dünyasında düzelme bekleyenlerin oranı yükseliyor.

XS
SM
MD
LG