Erişilebilirlik

2002'nin Caz Sürprizini Norah Jones Yaptı - 2003-01-07


Geride bıraktığımız 2002 yılında caz müziğinde en büyük sürprizi, ilk plak albümüyle Billboard dergisinin listesinde bir numaralı yere yerleşen 23 yaşındaki Norah Jones yaptı.

Texas’ın Austin kentindeki "South by Southwest" müzik şenliğinde dinleyecileri büyüleyen Norah Jones, Arif Mardin’i öylesine etkiledi ki Atlantik plak şirketinin efsanevi yapımcısı kendisiyle albüm yapmaya karar verdi. Arif Mardin’in yapımını bizzat üstlendiği album “Come Away With Me” adını taşıyor.

Texas'ta büyüyen Norah Jones, Booker T. Washington sahne sanatları lisesinde okuduktan sonra Texas Üniversitesi'nde caz piyanosu eğitimi görmüş, ardından New York’a geçmiş. Bir süre gece kulüplerinde çalan ve şarkılar besteleyen Norah Jones, 2000 yılında bir tanıtım kaseti hazırlamış ve bu kaset kendisine ünlü kayıt stüdyosu Blue Note ile sözleşme imzalama yolu açmış.

Boğuk sesi, öykü anlatırmış gibi söyleyiş tarzıyla caz, pop, soul ve halk müziğini başarıyla kaynaştırmasını bilen Norah Jones, ünlü Hintli sitar ustası Ravi Shankar’ın kızı olduğunu söylemekten özellikle kaçınıyor. Bunun nedeni, Ravi Shankar’ın baba olarak yaşamındaki rolünün çok az olması. Norah Jones, Amerikalı annesi tarafından büyütülmüş.

Caz albümlerinin satışı, 2002 yılında artış göstermeyi sürdürdü. En çok satan 10 albüm arasında saksofoncu Kenny G ve Boney James, Cassandra Wilson, Harry Connick Jr., Natalie Cole, Steve Tyrell gibi şarkıcıların yapıtları yer alırken, yılların sanatçısı Tony Bennett “A Wonderful World” adlı albümüyle satış rekorları kırdı.

Caz, Washington’daki Smithsonian kurumunun nisan ayını "Caz Ayı" olarak ilan edip çeşitli etkinlikler düzenlemesiyle kamuoyundan büyük bir destek sağladı.

Yine nisan ayı içinde Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Bessie Smith, Charles Mingus, Gerry Mulligan ve Lionel Hampton gibi büyük caz ustalarının doğum günleri kutlandı.

Lionel Hampton geçtiğimiz yıl 94 yaşında öldü. Hampton, müzik dünyasında adını ilk kez Benny Goodman orkestrasıyla duyurmuş, daha sonra kendi topluluğunu kurmuştu. Ünlü sanatçı en son geçen şubat ayında her yıl adına düzenlenen Lionel Hampton caz Festivalinde sahneye çıkmıştı.

Geçtiğimiz yıl hayattan ayrılan caz devleri arasında bas ustaları Ray Brown ve Arvell Shaw, şarkıcı Rosemary Clooney, Peggy Lee ve Roy Kral, trompetçi Conte Candoli, saksofoncu Bob Berg ve Nick Brignola, bebop piyanisti Russ Freeman vardı.

2002 yılının kendisinden en çok sözettiren caz konserlerinden birini Kurt Elling, Jon Hendricks, Kevin Mahogany ve Mark Murphy vokal dörtlüsü verdi. Chicago’da bir gecekulübünde All Blues, Four Brothers ve Swinging Til The Girls Come Home gibi caz klasiklerini söyleyen dörtlü dakkilarca ayakta alkışlandı.

2002 yılı, besteci, bascı ve orkestra şefi Dave Holland için de son derece başarılı geçti. 56 yaşındaki Holland, ünlü Downbeat dergisinin hem eleştirmen hem okur anketinde en iyi müzisyen, en iyi topluluk, en iyi albüm ve yılın en iyi bas sanatçısı ödüllerini kazandı.

XS
SM
MD
LG