Amerika’nın Irak’a karşı savaş hazırlıkları için Türkiye’ye göndermek istediği asker sayısında büyük kesinti yapacağı bildiriliyor.
Basında yer alan haberlere göre Türk yetkililer, Amerika’nın Irak’a kuzeyden saldırmak için 80 bin kişilik bir kuvvet gönderme planına karşı çıktı. Türkiye bu sayının 15 bine indirilmesinde ısrar etti.
Kamuoyu yoklamaları, Türk halkının yüzde 80’nin topraklarında çok sayıda Amerikan askerleri üslendirilmesine karşı çıktığını gösteriyor. Bir Amerikan askeri heyeti, Türkiye’deki üslerde Amerikan birliklerinin kullanımı için inceleme yapıyor.
Washington, Türkiye’ye, askeri alanda işbirliğine teşvik için ekonomik yardım ve kredi garantileri dahil çeşitli önerilerde bulunuyor. Amerikalı yetkililer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers’in Ankara’ya yapacağı ziyarette askeri işbirliği konusunda genel anlaşmanın sonuçlandırılmasını bekliyor. Myers’in temasları sonunda Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyeceğinin açıklanması, bu yöndeki beklentilerin güçlü olduğunu gösteriyor. Amerikalı yetkililer, azaltılmış sayıda Amerikan askeri gücünün Türkiye’ye sevki konusunda Türkiye ile görüşbirliği sağlanmasının anlaşma yolunu açtığını bildiriyor.
Türk gazeteleri bugün Ankara’nın Irak’a karşı olası bir savaşta 15 bin Amerikan askerinin topraklarında konuşlandırılmasına izin vermeyi kararlaştırdığını yazıyor. Karar, dün üst düzeyde sivil ve askeri yetkililerin katıldığı Çankaya zirvesinde alındı. Sabah gazetesi, Amerika’nın kullanmayı istediği dokuz üsten sadece ikisine, Diyarbakır ve Batman üslerine izin verilmesinin de kararlaştırıldığını bildirdi. Başta Amerika 60 ile 80 bin arasında bir kuvveti Türkiye üzerinden kuzey Irak’a sokmayı planlıyordu. Ancak Türkiye, bu sayıyı çok yüksek bularak izin vermekten kaçınıyordu.
Washington Post gazetesinin dünkü haberinde tarafların 15 bin asker üzerinde anlaştıklarını bildirilirken Türk istihbaratına göre Kerkük ve Musul’daki Irak askeri gücünün ileri sürülenin üçtebiri kadar olduğu belirtilmişti. Halen Kerkük ve Musul’daki Irak Cumhuriyet Muhafızları Ordusu birliklerinin 90 bin civarında olduğu söyleniyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak’a yönelik askeri harekat hazırlıklarıyla ilgili taleplerine olumlu karşılık verdiğini bildirdi. Bakanlık sözcüsü Richard Boucher dünkü basın brifinginde yaptığı açıklamada Türk yetkililerle askeri planlama konularını düzenli olarak görüştüklerini ve Türk tarafının, Amerika’nın kaygı ve taleplerine olumlu yaklaştığını belirtti.
Bu arada Türkiye, gelecek hafta komşu Arap ülkeleriyle İran dışişleri bakanlarının katılacağı, Irak konusunda bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loloğlu, toplantının savaştan kaçınmak için son şans olabileceği görüşünde. Loloğlu, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Toplantıda hala bir şeyler yapma imkanı olup olmadığı görülecek. Irak ve ülke liderlerine bu kez gerçekten uluslararası topluluğun taleplerini yerine getirmeleri zamanı geldiği yolunda güçlü bir mesaj verilecek."
Ankara’daki bir batılı diplomat, Türkiye’nin Amerika’nın askeri taleplerine kesin yanıt vermeden önce bu toplantıda bir ilerleme sağlanıp sağlanmayacağını görmek istediğini öne sürdü.
Türkiye, BM’in Irak’a karşı askeri operasyonu onaylaması halinde Amerika’ya üslerini kullandırma iznini daha önce vermişti.