Erişilebilirlik

Savaş Karşıtları Washington'daydı - 2003-01-19


Washington’da bugün Irak’ta savaşa karşı gösteri yapan gençler ve öğrenciler, Adalet Bakanlığı’nın önünden Beyaz Saray’a doğru yürüdü. Dün de onbinlerce gösterici başkent sokaklarında ve Amerika’nın diğer şehirlerinde Irak’la savaşa karşı çıktı.

Ülkenin her tarafından başkente akın akın gelen binlerce gösterici arasında genç-yaşlı, siyah-beyaz her kesimden insan, sıfırın altındaki hava sıcaklığına aldırmadan Irak’ta savaşa karşı eylem yaptı.

Kongre binasının önündeki gösteriye katılan 58 yaşındaki Ruta Vaskis, kocasıyla birlikte Alaska’dan geldiklerini söyledi. Göstericiler arasında öğrencilerin yanı sıra her zaman eylem yapanlar da vardı, hayatında ilk defa gösteriye katılanlar da. Maine eyaletinden gelen 60 yaşlarındaki Jane Sees, savaş tehdidinin gittikçe yaklaştığını düşünüyor:

"Ailenizde bir kişinin savaşa yollanma ihtimali varsa, savaşa karşı olmak daha da önem kazanıyor. Oğlum orduda değil ancak deniz kuvvetlerinde, Ortadoğu’ya malzeme taşıyor."

Göstericiler arasında sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları liderleri de vardı. Washington Polis Müdürü Charles Ramsey, gösteriden sonra yapılan yürüyüşün barış içinde geçtiğini söyledi.

"İnsanlar buraya gelip olay çıkmadan da gösteri yapabilir. Amerika’nın yapısı böyle. Demokrasi bunu gerektiriyor. Fikirlerinizi şiddete başvurmadan söyleyebilmelisiniz."

Eylemi düzenleyenler yarım milyon insanın toplandığını söylerken, Ramsey sayı vermedi. Washington’da Ekim ayında yapılan benzer gösterilerde toplananların sayısı daha azdı.

Bu arada Irak’da savaşı destekleyen 50 kişi de karşı gösteri yaptı. Bu grubun eylemi sırasında da şiddet yaşanmadı.

Pew Araştırma Merkezi’nin Perşembe günü yayınladığı yeni bir kamuoyu araştırmasına göre, Birleşmiş Milletler silah denetçileri Irak’ta kitle imha silahı bulduğu takdirde Amerikalıların yüzde 76’sı Irak’a karşı askeri güç kullanılmasını destekliyor. Ancak Irak’ta kitle imha silahı bulunmadığı takdirde bu destek yüzde 29’a düşüyor.

Asya , Avrupa ve Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinde de dün Irak’ta savaşa karşı gösteriler yapıldı. Londra’nın Trafalgar meydanında yüzlerce kişi bir araya gelirken, Paris’te 6 bin kişi gösteri yaptı. Moskova’da ise protestocular, Amerikan Elçiliği’nin önünde toplandı. Türkiye’deki gösteriler de dünya televizyonlarına yansıdı.

XS
SM
MD
LG