Erişilebilirlik

Demokratlar Bush'tan Daha Güçlü Kanıt İstiyor - 2003-01-29


Demokrat Parti liderleri, Başkan Bush’tan, Irak’a savaş açmadan önce elindeki kanıtları açıklamasını istedi.

Senator Ted Kennedy, Irak’ın ABD için çok acil bir tehlike olduğunu öne süren yönetimin bunu kanıtlamasını gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri ise buna karşı çıkıyor, Başkan’ın, Irak’a karşı neden kuvvet kullanılması gerektiğini konuşmasında açıkca anlattığını ileri sürüyorlar.

Demokrat Partili milletvekili ve senatörlerin çoğu, Başkan Bush’un Irak’ı silahsızlandırmak için askeri kuvvet gerektiği yolundaki sözlerini ikna edici bulmadı. Parti liderlerinden Senatör Ted Kennedy, yönetimin, Irak’ın, ABD veya müttefiklerine karşı acil tehlike oluşturduğu görüşünü hala paylaşmadığını söyledi. Senatör Kennedy, Amerikan askerleri savaşa sokulmadan önce, Başkan Bush’tan, elindeki kanıtları açıklamasını isteyeceğini bildirdi.

Washington eyalet Valisi Gary Locke ise, Irak’ın tehlike oluşturduğunu kabul etmekle birlikte, ABD’nin, müttefik ükelerin desteği olmadan tek başına savaşa girmesini istemiyor. Başkan’ın "Birliğin Durumu" konuşmasına Demokrat Parti adına cevap veren Gary Locke şöyle dedi: "Tüm dünyayı, Saddam Hüseyin’in sadece ABD’nin değil bütün dünyanın sorunu olduğu konusunda ikna etmemiz gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grup Başkanı Nancy Pelosi ise, Kongre’nin geçen yıl Başkan’a savaş yetkisi verdiğini hatırlattı ancak konunun tartışılması ve cevapsız soruların yanıtlanması gerektiğini söyledi. Milletvekili Pelosi’yle birlikte birçok milletvekili ve senatör, Irak’a karşı girişilecek bir askeri operasyonun masrafı ve süresi konusunda yönetimden açıklama bekliyor.

XS
SM
MD
LG