NATO’ya üye ülkelerin büyükelçileri, Irak’ta çıkacak bir savaşta Türkiye’nin korunması konusundaki anlaşmazlığı çözümlemek için Brüksel’de yaptıkları toplantıda anlaşma sağlayamadı. NATO’nun karar organı Kuzey Atlantik Konseyi kısa bir toplantı yaparak görüşmelerin yarın devam etmesini kararlaştırdı.
Fransa, Almanya ve Belçika Amerika’nın, Türkiye’yi savunmak için planlama yapılması isteğini dün reddetti. Bunun ardından Türkiye, NATO anlaşmasının dördüncü maddesini işleterek, savunması hakkında görüşmeler yapılmasını istedi. İttifak anlaşmanın dördüncü maddesi, kendisini askeri tehdit altında gören bir üye ülkenin, durumu görüşmek üzere öteki müttefikleri toplantıya çağırmasını öngörüyor.
Amerika Dışişleri ve Savunma Bakanları dün üç NATO üyesinin tutumunu eleştirdi. Dün akşam Başkan Bush da, NATO’nun Türkiye’yi savunacak planlamayı yapmaktan kaçınmasının, ittifak üzerinde olumsuz etki yapacağını söyledi.
Bu arada Fransa, Rusya ve Almanya dün, Irak’taki silah denetimlerinin daha da kuvvetlendirilmesini isteyen ortak bir bildiri yayınladı. Çin, bu bildiriye destek verdi. Yüksek düzeydeki bir Alman hükümet sözcüsü, 15 Güvenlik Konseyi üyesinden 11’inin, Irak’ta silah denetimlerinin artırılmasını desteklediklerini söyledi.
Öte yandan Yunanistan, 15 Avrupa Birliği liderinin Irak bunalımı konusundaki görüşmeler için, Pazartesi günü Brüksel’e gitmeyi kabul ettiğini açıkladı. Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Yunanistan, dün Avrupa liderlerini Irak bunalımını görüşmeye çağırmıştı.