Erişilebilirlik

Irak'tan Kimyasal Silah Stokları İçin Yeni Rapor - 2003-03-03


BM yetkilileri, Irak'ın şarbon ve VX sinir gazı stoklarına dair örgüt denetçilerine yeni bir rapor sunmayı kabul ettiğini bildirdi. BM Sözcüsü, Irak'ın raporu bir hafta içinde sunmaya hazırlandığını da belirtti. Açıklama, Pazar günü Birleşmiş Milletler ve Irak yetkilileri arasında üç saat süren teknik görüşmenin sonunda yapıldı.

Bağdat, tüm şarbon ve VX sinirgazı stoklarını imha ettiğini öne sürerken Birleşmiş Milletler silah denetçileri tonlarca kimyasal malzemenin kaydının hala bulunamadığını söylüyordu.

Saddam Hüseyin’in danışmanlarından General Emir El-Sadi, Pazar günü yapılan kazılar sonucu önemli miktarda zehirli gaz izine rastlandığını söyledi. General El-Sadi, bulunan parçaların daha önce imha edilmiş içi şarbon ve vieks sinirgazı dolu 157 bombaya ait olduğunu bildirdi.

General El-Sadi, eğer Bağdat, ABD’nin Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan saldırıya geçeceği yargısına varırsa, El-Samud füzelerini imha işlemini durduracağını da söyledi.

Karadan-karaya atılan El-Samud füzelerinin imhası Pazar günü de devam etti. Birleşmiş Milletler Silah denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, füzelerin menzilinin, Güvenlik Konseyi tarafından konan 150 kilometrelik sınırı aştığını söylüyor. Irak, füzelerin güdüm ve kontrol cihazları ve savaş başlıklarıyla donatıldığında ağırlığının artacağını, bu nedenle atıldığı zaman menzilinin 150 kilometrenin altında kalacağını öne sürüyor..

Öte yandan Bahreyn ve Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri’nin savaşı önlemek için yaptığı öneriyi desteklediklerini açıkladı. Öneride, Irak Lideri Saddam Hüseyin ve hükümeti ülkeyi terketmeye çağırılıyordu.

Birleşik Arap Emirlikleri, bu öneriyi önceki gün Mısır’da yapılan Arap Birliği Zirvesi'nde sundu. Ancak Arap liderler öneriyi görüşmeyi reddetti. Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa, Arap liderlerinin çoğunun, sorunun Bağdat’ta rejim değişikliği değil, Irak’ın tümüyle silahsızlanması olduğu görüşünü paylaştığını söyledi.

Emir Musa, Arap ülkelerinin diplomatlarından oluşan bir heyetin ortak Arap görüşünü Birleşmiş Milletler’e anlatmak amacıyla önümüzdeki günlerde New York’a gideceğini de açıkladı. Heyetin New York’tan sonra Bağdat’a gitmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG