Erişilebilirlik

Irak'ta Yeni Gözaltı - 2003-04-27


Amerikalı yetkililer Irak eski rejiminin üst düzey bilim adamlarından birinin ve Bağdat’ta belediye başkanlığını ilan eden bir kişinin gözaltına alındığını söylüyor.

Irak Milli Gözlem Müdürlüğü idarecisi Korgeneral Hossam Muhammed Amin’in kendi kendine mi teslim olduğu, yoksa ele mi geçirildiği henüz bilinmiyor. Amin, aranan 55 kişi arasında 49’uncu sırada bulunuyordu.

Amin’in, Saddam Hüseyin’in silah geliştirme programları hakkında bilgi sahibi olduğu sanılıyor.

Tutuklananlar arasında, sürgünden Bağdat’a dönen ve kendini belediye başkanı ilan eden Muhammed Muhsin el-Zübeydi de var.

Bu arada, Irak’ın yeniden yapılandırılması için çalışan Amerikalı yetkililer bugün bir araya geldi ve başkent Bağdat’ta temel hizmetlerin tekrar başlatılması konusunu görüştü.

Yetkililer, yakında yerel görevlilerden oluşacak bir ekibin kentte idareyi sağlayacağını söyledi.

Bağdat’ta meydana gelen bir olayda ise yılda durdurulan Amerikan askerlerine ateş açıldı, 4 asker yaralandı. Saldırganların kimliği ve amaçları bilinmiyor.

Amerika’nın desteklediği Irak Ulusal Kongresi lideri Ahmet Çelebi, Baas partisinin Üsame bin Ladin’in el Kaide terör örgütüyle bağlantısı olduğunu öne sürdü. Çelebi bu bilgiyle ilgili kaynak göstermedi.

Çelebi ayrıca Saddam Hüseyin’in oğulları Uday ve Qusay’ın hayatta olduklarını, Irak’ta saklandıklarını söyledi ancak buna da kanıt göstermedi.

XS
SM
MD
LG