Irak savaşını geride bırakan Bush yönetimi, şimdi dikkatini iç siyaset ve özellikle de ekonominin canlandırılması üzerinde yoğunlaştırıyor. Başkan Bush, Pazartesi günü bir kez daha Kongre üyelerine seslenerek ekonominin canlanması açısından büyük vergi indirimlerine gidilmesinin şart olduğunu söyledi. Temsilciler Meclisi ve Senato vergi kesintileriyle ilgili iki ayrı tasarı üzerinde çalışıyor. Temsilciler Meclisi’ndeki tasarı Başkan Bush’un önerdiği gibi 550 milyar Dolar’lık bir kesinti öngörürken, Senato, kesintilerin 350 milyar Dolar civarında tutulmasını istiyor.
Başkan Bush, Irak savaşı başlamadan önce, Ocak ayında yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında 726 milyar Dolar’lık vergi kesintisi öngörmüştü. Bush bu yeni paketle, temettü gelirlerinden alınan vergilerin de kaldırılmasını istiyordu. Başkan Bush ve birçok Cumhuriyetçi şirketlerin, kurumlar vergisi ödedikten sonra, hisse senedi sahiplerine, bir diğer deyişle şirket ortaklarına dağıttıkları kar payı üzerinden yeniden vergi alınmasının haksız bir uygulama olduğu görüşünde.
Bush’un savaştan önce telaffuz ettiği 726 milyar Dolar şimde hem Cumhuriyetçi hem de Demokratlar için çok yüksek bir rakam olarak değerlendiriliyor. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato, Başkan Bush’un vergi paketini yarı yarıya indirince Beyaz Saray, bu konudaki ilk darbesini yemiş oldu. Senato’nun bu tavrı ilk başta daha geniş vergi indirimlerinden yana olan Temsilciler Meclisi’nde tepkiyle karşılandı. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Tom Delay, gelişmelerden Senato Bütçe komisyonu Başkanı Charles Grassley’i sorumlu tuttu: "Charles Grassley’in bugün izlediği tavır, ne Cumhuriyetçi liderlerin., ne temsilciler Meclisi’nin, ne de Bütçe Komisyonlarındaki çizgiyi yansıtıyor. Senatör Grassley, tavrını Beyaz Saray’la yapılan görüşmeler sırasında da açıkça dile getirmemiş, bugüne kadar sır gibi saklamıştır. Ben şahsen Senatör’ün vergi kesintisine ilişkin tutumunu bilmiyordum, Temsilciler Meclisi Başkanı bilmiyordu. Komisyon başkanları da bilmiyordu. "
Senato’nun daha küçük bir vergi inidirimi öngörmesi üzerine Başkan Bush da hedef küçülttü ve 726 milyar yerine bu kez 550 milyar dolarlık vergi indirimi için baskı yapmaya başladı. 550 milyar Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler tarafından da benimsenen bir tutar.
Demokratların vergi indirimi konusundaki tavırları ise oldukça net, özellikle de 2004 yılındaki başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Demokrat adaylar, Başkan’ın vergi indirimi planını “zengini daha zengin yapma” planı diye niteliyor.
Demokratların, istihdam yaratmada ve rekor bütçe açıklarının uzun vadede ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmada çok daha yararlı olacağını düşündükleri alternatif bir vergi planları var. Temsilciler Meclisi’nin Cuma günü gündemindeki vergi tasarısını oya sunması bekleniyor.
Başkan Bush’un vergi planına yeniden göreve atadığı Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan’ın da itirazı var. Greenspan, bu tür geniş vergi indirimlerinin ekonomiye zarar vermemesi için harcamaların azaltılması veya diğer alanlarda vergi oranlarının yükseltilmesi gerektiğini söylüyor. Kamuoyu yoklamaları da halkın vergi indirimiyle ilgili tartışmalardan rahatsız olduğunu gösteriyor. Son bir kamuoyu yoklamasına göre Amerikalılar’ın yalnızca %22’si Başkan Bush’un önerdiği gibi büyük vergi kesintilerinden yana.