Erişilebilirlik

UNICEF'ten Bingöl'e Çadır-Okul - 2003-05-10


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Bingöl’e 100 kadar okul çadırı gönderdi. 1 Mayıs günü sabaha karşı meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde Çeltiksuyu Yatılı Bölge İlköğretim Okulu yıkılmış, bazı okullar da ağır hasar görmüştü.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu yetkilileri, gönderilen çadırlarla 2,000 kadar ilkokul öğrencisinin gelecek haftadan itibaren yeniden okula başlayabileceğini söylüyor. Okulların yeniden açılmasını depremden sonra normale dönüşün işareti sayan UNICEF yetkilileri, okulda normal eğitimin yanı sıra çocuklara psikolojik destek de verileceğini bildiriyor.

Deprem sırasında, Çeltiksuyu Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’ndaki 200 çocuktan 85’i enkaz altında kalarak ölmüştü. UNICEF Sözcüsü Damian Personnaz, arkadaşları ölen veya enkazdan çıkarılan öğrencilerin psikolojik açıdan zor günler geçireceklerini ancak okullarda sağlanan ortamla bu sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti. Sözcü şöyle dedi: "Öğrencilerin deprem öncesiyle deprem sonrasında gösterdiği farklılıkları en iyi bilecek kişiler elbette ailelerinden sonra öğretmenleri oluyor. Öğretmenler, kolaylıkla arkadaş edinen uyumlu öğrencilerin bu tür ağır felaketler sonrasında yalnızlaştığını, sık sık ağladıklarını ve huysuzlaştıklarını görebiliyor."

UNICEF Sözcüsü Damian Personnaz, öğrencilerle çok yakın bir ilişki içinde olan öğretmenlerin çocuklara ihtiyaç duydukları yardımı rahatlıkla verebileceğini de belirtiyor.

Sözcü, deprem veya savaştan psikolojik olarak zarar gören çocukların yaklaşık yüzde 90'ının, bu kötü deneyimi, ailelerinin yardımları, eğitim ve kültürel faaliyetler sayesinde geride bırakabildiklerini söyledi. UNICEF yetkisili şöyle konuştu: "Çocukların, başlarına ne geldiğini anlatabilmeleri, bu konuda konuşmaları gerekiyor. Bu çocukların yüzde 10’u belki tam anlamıyla kendini toparlayamayacak ve daha uzun süreyle 6 ay ile 2 yıl arasında özel bir ilgiye ihtiyaç duyabilecek."

UNICEF Sözcüsü Personnaz, Bingöl’e okul-çadırlarla birlikte, 80 kadar çocuğun temel okul ihtiyaçlarını karşılayacak malzeme de gönderdiklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG