Erişilebilirlik

ABD Kongre Üyesi, Wolfowitz'i İstifa Etmeye Çağırdı - 2003-05-20


ABD Temsilciler Meclisi'nin en liberal üyeleri arasında yeralan Demokrat Parti Massachusetts milletvekillerinden Barney Frank, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in, CNN Türk televizyonunda yayınlanan mülakatıyla Türkiye'de demokrasiyi zayıflatmak istediğini savundu. Barney Frank, bu nedenle Wolfowitz'in istifa etmesini istedi.

Bu çağrısını Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun Pazartesi günkü oturumunda gündem dışı konuşarak dile getiren Barney Frank, yaptığı yazılı açıklamada, Wolfowitz'in, sözkonusu mülakatta Türk ordusunu, Irak'ta Amerikan askeri operasyonunun desteklenip desteklenmemesi konusunda Mecliste yapılan tartışmalara müdahale etmediği için eleştirdiğini belirtiyor ve bunu "hayret verici" olarak niteliyor. Kongre üyesi şöyle devam ediyor: “Yüksek düzeydeki bir Amerikalı yetkilinin demokratik karar sürecinin ordunun müdahalesiyle zayıflatılmasını istemesi akıl almaz bir durumdur."

Barney Frank, Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelmesinin, İslam ve demokrasinin birarada varolabileceğinin kanıtı olduğunu belirtiyor ve Wolfowitz'in açıklamasının, Amerika'nın bu tür gelişmeleri destekleme düşüncesine tamamen ters düştüğünü söylüyor.

Wolfowitz'i sert bir şekilde eleştiren Kongre üyesi, mülakatı yapan gazetecilerin, Bakan Yardımcısının sözleri karşısında şaşkınlık duyduklarını ancak Wolfowitz'in, görüşünü tekrarladığını belirtiyor. Barney Frank, açıklamasında, "Gerek uluslararası gerekse iç nedenlerden, Amerikan savunma camiasının en üst düzeydeki ikinci yetkilisinin, seçimle işbaşına gelen yetkililerin kararını etkilemek için ordunun baskı yapmasını teşvik etmesini kabul etmek mümkün değildir" diyor ve Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in görevden ayrılmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG