Erişilebilirlik

İran'a Daha Sert Politika - 2003-05-25


Amerika’nın, Suudi Arabistan’daki son terörist saldırılardan sonra İran hükümetiyle tüm temaslarını kestiği ve Tahran hükümetini sarsmak için aktif bir politika izlemeye hazırlandığı bildiriliyor.

Washington Post gazetesinde yayınlanan haberde, Savunma Bakanlığı yetkililerinin, Riyad’da 12 Mayıs’ta girişilen terörist saldırılarda İran’ın parmağı olduğuna işaret eden raporlardan sonra İran’a karşı daha sert bir politika izlenmesi için baskı yaptığı belirtiliyor.

Bakanlığın önerdiği politikalar arasında, İran hükümetini sarsmak için halk ayaklanması yaratmak da yer alıyor. Gazete yönetim yetkililerinin İran stratejisini konuşmak üzere Salı günü toplanacağını da kaydediyor. Amerikalı yetkililer Washington Post’un haberi hakkında henüz bir yorumda bulunmadı.

İran, El Kaide teröristlerine yataklık ettiği iddialarını reddediyor. Gazete yüksek düzeydeki bir yetkilinin, İran’ın, Afganistan sınırındaki bir ücra yörede on kadar El Kaide üyesine yataklık ettiğine dair istihbarat bilgisi bulunduğunu belirten sözlerine de yer verdi.

Amerika ile İran’ın ilişkileri 1979’da şeriatçıların işbaşına gelmesi üzerine kesilmişti. Ancak iki ülke arasında, son yıllarda, Irak’taki savaş öncesinde ve sonrasında temaslar yapılıyordu.

XS
SM
MD
LG