Erişilebilirlik

Powell'dan İsrail'e İtidal Çağrısı - 2003-06-14


ABD Dışişleri Bakanı Powell, Ortadoğu’da yeniden tırmanan şiddeti sona erdirmek için Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüştü.

İsrail’den itidalli davranmasını isteyen Powell, Filistinliler'e de terörü durdurmaları çağrısını yaptı. Bakan “Önemli olan terörü sona erdirmek, eğer bu gerçekleşirse, misilleme ihtiyacı da ortadan kalkar. Öncelikle şiddeti durdurmalıyız. Onun için tüm çabamızı Hamas ve İslami Cihad’la birlikte diğer terör örgütlerini artık eylemlerine son vermeleri gerektiğine ikna etmeye yoğunlaştırdık” dedi. Dışişleri Bakanı Powell, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’ın, geçen hafta Akabe’deki zirve sırasında silahlı İntifada hareketine artık son verilmesi gerektiğini söylediğini hatırlattı. Powell, Filistin halkını temsil eden veya temsil ettiğini söyleyen tüm kişi ve grupların Başbakan Abbas’ın bu çağrısına uymalarını umut ettiğini söyledi.

Amerikalı Bakan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın bölgeye barışgücü askeri gönderilmesi önerisini ise kabul etmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, ABD’nin, bölgeye asker gönderilmesi konusunu daha önce gözden geçirdiğini, ancak yol haritasında öngörüldüğü gibi üçüncü bir tarafın gözlemci olmasının daha iyi bir seçenek olduğu sonucuna vardığını söyledi.

Boucher, “15 yıldır Ortadoğu’ya NATO birliklerinin gönderilmesini isteyenler var. Dolayısıyla bu yeni ortaya atılmış bir fikir değil. Ne zaman şiddet tırmansa, bu fikir yeniden ortaya atılıyor. Ancak bu iyice analiz edildiğinde en iyi yolun, taraflara verdikleri sözleri tutmaları ve kendi güvenliklerini sağlamak için yardım etmek olduğu görülür,” dedi.

Boucher, bunları söylerken, Dışişleri Bakan Yardımcıları'ndan John Wolf, bugün İsrail’de temaslarına başlıyor. Wolf, beraberindeki Dışişleri ve istihbarat uzmanlarıyla birlikte yol haritasının uygulanması için taraflarla görüşmelerde bulunacak. Dışişleri Bakanı Colin Powell da Ürdün’de yapılacak Dünya Ekonomik Forumu için yeniden bölgeye gidecek.

XS
SM
MD
LG