Erişilebilirlik

Kofi Annan'dan İsrail ve Filistinliler'e Mesaj - 2003-06-23


ABD, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin oluşturduğu dörtlü grubunun Ürdün toplantısından sonra bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Filistinli militan gruplarının şiddet eylemlerine devam etmelerini kınarken, İsrail’in, sivillerin ölümüyle sonuçlanan askeri eylemlerinden de kaygı duyduğunu belirtti. Annan, "Şiddet, misilleme ve intikam çemberini kıracak bir yol bulmamız hayati önem taşıyor. Barış yolunda ilerleyebilmek için kararlı ve cesur adımlar atılması gerekiyor ki, tarafların bunun bilincinde olduğuna inanıyorum" dedi.

Grubun Ürdün toplantısına ABD, Rusya ve Yunanistan’ın Dışişleri Bakanları'yla, Avrupa Birliği’nden Chris Patten ve Javier Solona da katıldı. Yetkililer, bölge ülkelerinden, terör eylemlerine başvuran gruplara maddi ve manevi destek sağlamamaları çağrısında bulundu.

İsrail’den de Filistinlilerin insan haklarını ihlal etmemesi ve içinde yaşadıkları kötü koşulların düzelmesine yardımcı olmaları istendi. Grup, İsrail’in, üst düzey bir Hamas yetkilisini öldürmesini de kınadı. Haberlere göre, Hamas liderlerinden Abdullah Kavasme, El Halil’de kendini yakalamaya çalışan İsrail askerleriyle çıkan çatışmada öldü. İsrail hükümeti, birçok kişinin öldüğü intihar saldırılarını Kavasme’nin planladığını iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, grup adına yaptığı açıklamada İsrail’in bu tür eylemlerinin barışı engelliyebileceğini söyledi: "Bu kaygı duyduğumuz bir konu. Ama yine de ilerlememiz, bu tür olayların barış sürecini durdurmasına izin vermemiz gerekiyor. İleriye doğru hareket etmek şart."

Bu arada Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Ürdün'de başkenti Amman'da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Powell’la görüştü. Türk ve Amerikalı yetkililere yaklaşık 20 dakika süren görüşmede Irak’la ilgili konular üzerinde duruldu. Gül’ün, Powell’a, Irak’ın yeniden yapılanması sürecine Türk şirketlerinin önemli katkıda bulunabileceğini söylediği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG