Erişilebilirlik

1 Eylül 2003 - 2003-09-01


1 Eylül tarihli Amerikan gazeteleri, bugün kutlanan İşçi Bayramı ve Kongre tatilinin sona ermesi gibi, iç haberlere odaklanmış durumda. Ünlü aktör Charles Bronson’un ölümü de, sanat sayfalarında geniş yer tutuyor. Irak’ta geçtiğimiz gün bombalı saldırıda öldürülen Şii din adamı El Hekim’in Bağdat’taki olaylı cenaze töreni, gazetelerin geniş yer verdiği haberlerin başında geliyor. Washington Post gazetesinde yazan Robert Kagan, Irak’taki saldırıların, bu ülkeye daha fazla Amerikan askeri gönderilmesine yol açacağını savunuyor. Kagan şunları yazıyor:

"Irak’ta güvenliği sağlamak için yeterli sayıda asker yok. Bu da, ülkenin siyasi ve ekonomik alanda gelişmesine engel oluşturuyor. Bunun farkında olan Başkan Bush, bir yandan Birleşmiş Milletler’in yeni bir karar çıkartmasına uğraşırken, diğer yandan Fransızlarla yeniden görüşme masasına oturmayı düşünüyor. Amerika, Irak’a başka ülkelerden asker gönderilmesini sağlayabilirse, kendi askerleri terörle mücadeleye daha fazla zaman ayırabilir. Aynı zamanda Washington, Iraklılardan oluşan yerel bir güvenlik gücü oluşturmaya çalışıyor. Önümüzdeki birkaç ay, Irak’ın ve oradaki Amerikan varlığının geleceği açısından son derece önemli. Devam eden asayişsizlik ve istikrarsızlık ortamı, Iraklıların kötü yaşam koşullarının düzeltilmesini zorlaştırıyor. Washington, Irak halkının, sorunlarına acil çözüm istediğinin farkında. Bu sağlanmazsa, pek çok Iraklının Amerika’ya karşı tavır alması, hatta şiddete dönmesi, kaçınılmaz olur."

Diğer ülkelerin Irak’a asker yollamasına pek umutlu bakmayan Robert Kagan, Türk kamuoyunun da, Irak’a asker gönderilmesine karşı çıktığına dikkat çekiyor. New York Times gazetesi ise, bu hafta yeni yasama dönemine girecek Amerikan Kongresi’ni, yoğun bir gündemin beklediğini belirterek şunları yazıyor:

"Kongre üyeleri, seçmenlerinin baskısıyla karşı karşıya. Seçmenler, Irak operasyonunun maliyeti ve ekonomik durumun yanısıra, terör saldırıları ya da elektrik kesintisi gibi durumların yarattığı ulusal krizlerle başa çıkılıp çıkılamayacağını sorguluyor. Kongre’de çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçilerin liderleri, bu yüklü gündeme rağmen, sorunları erteleme yoluna gideceğe benziyor. Kongre, Irak’ın yeniden yapılandırılması yönünde daha sağlam bir plan hazırlaması için, Bush Yönetimi’ne baskı yapmalı."

Washington Times gazetesiyse, Kuzey Kore krizine dikkati çekiyor. Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon’un yazdığı yorumda, geçen haftaki görüşmelerin başarısızlığına rağmen, diplomasinin halen bir çözüm yolu olması gerektiği savunuluyor:

"Geçen hafta Çin’deki görüşmelerin, elle tutulur bir sonuç vermemiş olması, şaşırtıcı değil. Şahin politikacılar, bunu Kuzey Kore’yle diplomasi yürütülemeyeceği şeklinde yorumlayabilir, ancak gerçekte diplomasi hiçbir zaman denenmiş değil. Bizler, Kuzey Kore’nin elindeki tek değerli pazarlık kozunu, yani nükleer silah programını ele geçirmeye çalıştık. Onlar da bu kozu, bize şantaj unsuru olarak kullandı. Bush Yönetimi’nin aksine, Kuzey Kore meselesini, gerçek bir dış politika krizi olarak ele almak gerek. Bu ülke son derece kötü giden ekonomisine karşın, nükleer silah imal etmeyi sürdürüyor. Güney Kore’ye yakınlığı ise, Amerika’nın ani bir operasyon düzenlemesine engel oluşturuyor. Bu açmaz karşısında, Amerika’nın yapabileceği tek şey, Kuzey Kore’ye yapacağı daha fazla yardım karşılığı, daha fazla talepte bulunmaktır. Washington’un askeri ve ekonomik tehdit unsurunu elinde tutması, Pyonyang’ın şantaj politikasını engelleyebilir. Görüşmelerin yeniden başarısızlığa uğraması durumundaysa, Amerika bölgedeki ortakları olan Japonya, Çin, Güney Kore ve Rusya’yı, Kuzey Kore’ye karşı daha sert önlemler almaya ikna edebilir."

XS
SM
MD
LG