Erişilebilirlik

ABD: 'Türkiye Kürtlere Rağmen Asker Gönderecek' - 2003-09-05


Amerika, Türkiye Irak’a asker gönderme kararı alırsa, bunun Kürtlerin itirazına rağmen gerçekleşeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Türkiye’nin asker göndermesi gerçekleşme aşamasına girdiğinde bir çözüm bulunacağından emin olduğunu söyledi.

Boucher, bu açıklamayı dünkü basın brifingi sırasında yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Boucher, yeni Irak hükümetinin görüşlerine önem verdiğini, ancak Irak’taki mevcut düzenlemelerin, Amerikan sivil ve askeri makamlarıyla eşgüdüm içinde yürütüldüğünü söyledi. Türkiye’nin Irak’a asker gönderme konusunun da bu çerçevede çözüleceğinden emin olduğunu belirten Boucher şöyle dedi:

"Olay, bir tür yasal düzenleme ya da parlamento işlemi ya da Güvenlik konseyi kararı değildir. Irak’taki mevcut düzenlemeler Yönetim Konseyine giderek daha fazla yetki veriyor. Koalisyonun da belirli sorumlulukları var. Bütün bu işler eşgüdüm içinde yürütülüyor. Yönetim konseyindeki Iraklılar, Amerikan ordusu, iki tarafın askeri güçleri arasında koordinasyon sağlanarak yürütülüyor. Türkiye’nin asker gönderme konusunun da gerçekleşme aşamasına gelirse bu çerçeveye uygun bir şekilde çözüleceğinden eminim."

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, tümüyle Amerikan askeri ve mali desteğine bağımlı olan yeni Irak hükümetinin, Türkiye’nin asker göndermesi gibi önemli konularda veto yetkisine sahip olup olmadığı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Müttefiklerinin Irak’taki yükünü paylaşmasını isteyen Amerika, Kürtlerin Türk askeri varlığına karşı çıkmasına rağmen Türkiye’nin barışgücüne katkıda bulunmasını sağlama amacıyla Ankara ile görüşmeler yapıyor.

Irak’ın Kürt asıllı yeni Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, dün Türkiye gibi komşu ülkelerin Irak’a asker göndermesine ülkede istikrarı bozacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

XS
SM
MD
LG