Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Irak İçin Toplanıyor - 2003-09-15


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, önümüzdeki saatlerde toplanarak Bush yönetiminin sunduğu, Irak’a Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında, ancak komutası Amerika’ya ait olan çokuluslu güç gönderilmesini öneren tasarıyı görüşecek.

Washington, bu konuda geçen hafta ilk kez zemin yoklamış, Konsey’in daimi üyelerinin temkinli tavırlarıyla karşılaşmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsviçre’nin Cenevre kentinde önceki gün düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin katıldığı toplantının “olumlu sonuçlar” verdiğini söylemişti.

Müzakerelere bugün, sadece daimi üyeler değil, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin de katılımıyla New York’ta Birleşmiş Milletler merkezinde devam edilecek.

Konsey’de veto yetkisi bulunan ve Irak savaşına karşı çıkmış olan Fransa, tasarının, Irak’ın siyasi geleceğinin şekillenmesi konusunda Birleşmiş Milletler’e önemli rol vermediğini ileri sürüyor.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da yaptıkları ortak açıklamada, tasarıyı tatmin edici bulmadıklarını açıklamışlar, Birleşmiş Milletler’e daha fazla rol verilmesini istemişlerdi.

Amerikalı diplomatlar, tasarı üzerindeki müzakerelerin, Genel Kurul’un Dışişleri Bakanları düzeyindeki yıllık toplantılarının başlayacağı ve açılış konuşmasını Başkan Bush’un yapacağı 23 Eylül’e kadar tamamlanmasını ve kararın kabul edileceğini umuyorlar.

Hafta sonunda Bağdat’ı ziyaret eden Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ta tüm yetkiyi Birleşmiş Milletler’e bırakmayacaklarını söyledi.

Powell, Fransa’nın, en erken gelecek ay başında ülke yönetiminin Irak halkına devredilmesi önerisini “tamamen gerçek dışı” olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, Irak’ta yönetimin Iraklılara devredilmesi sürecinin aceleye getirilmemesi gerektiğini vurguladığı açıklamasında, “Bize ihtiyaç kalmadığında Irak’ta 1 gün bile durmak niyetinde değiliz” dedi.

Irak’ın güvenliğinden koalisyon güçlerinin sorumlu olduğunu, yeni bir hükümetin bu konudaki sorumluluğu teslim almasının biraz zaman alacağını kaydeden Powell, “Amerika’nın Irak’a işgalci olarak değil, özgürlük getirmek için geldiğinin” altını çizdi.

XS
SM
MD
LG