Erişilebilirlik

Irak'ta Konsey Üyesine Saldırı  Düzenlendi - 2003-09-20


Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer, Geçici Hükümet Konseyi üyesi Akile el Haşimi’ye yapılan saldırı sert bir dille kınadı.

Breker, saldırının sadece el Haşimi’yi değil Irak halkını ve demokrasiyi de hedef aldığını söyledi.

Konseyin 3 kadın üyesinden biri olan el Haşimi’ye, bu sabah, koruma görevlileriyle birlikte evinden ayrılırken ateş açıldı.

Midesinden ağır yaralanan El Haşimi yakındaki bir hastanede ameliyat edildikten sonra bir Amerikan askeri kliniğine kaldırıldı.

Irak Hükümet Konseyi üyesi üyelerinden Akila el Haşimi Bağdat’taki evinin önünde silahlı saldırıya hedef oldu. Haberlere göre, el Haşimi kardeşi ve şoförüyle birlikte evinden çıkarken, iki araçtan üzerlerine ateş açıldı. Suikast girişiminde El Haşimi’yle şoförü ve 3 koruma görevlisi yaralandı. Vücuduna birkaç kurşun isabet eden Haşimi, ilk kaldırıldığı Yarmuk hastanesinde mide ameliyatı geçirdikten sonra, Amerikan birliklerinin koruması altında Başkentteki bir Amerikan sağlık tesisine nakledildi.

Bölgede çalışan Hüseyin Hasan adlı bir güvenlik görevlisi, silah seslerini duyar duymaz kalaşnikofunu kapıp olay yerine koştuğunu söyledi ve devamla:

”İki araçtaydılar. Bayan el haşimi’yle konuma görevlilerinin bulunduğu otomobile otomatik silahlarla ateş açtılar. Ben de onlara ateş ettim. Karşılık verdiler. Elimden yaralandım.. “ dedi.

El Haşimi, Devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin zamanında Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştı. Konseyin üç kadın üyesinden biri olan el Haşimi, Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere Newyork’a gitmeye hazırlanıyordu.

Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer saldırıyı kınadı, korkakça bir eylem olarak niteledi.

Saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi. Ancak bir kişinin olayla ilgili olarak gözaltına alındığı öğrenildi. El Haşimi’ye yapılan sukist girişimi konseye yönelik ilk saldırı oluyor. Daha önce Amerika ve İngiliz birlikleriyle işbirliği yapan birçok Iraklı saldırıya hedef olmuştu. Bu kişilerin başında şoför ve tercümanlar geliyor...

XS
SM
MD
LG