Erişilebilirlik

CIA Irak'ın Kitle İmha Silahları Konusunda Kararsız - 2003-09-25


Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in, Irak’ın kitle imha silahları konusunda kesin bir sonuca varamadığı öğrenildi.

CIA tarafından hazırlanan ancak henüz açıklanmayan raporda, mevcut verilerin bu konuda kesin bir sonuç çıkarılmasına yeterli olmadığı belirtildi. Bazı haberlere göre ise CIA raporunda Irak’ta nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlara rastlanmadığı da kaydediliyor.

Öteyandan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Kongre'den Başkan Bush’un Irak ve Afganistan operasyonları için istediği 87 milyar dolarlık fonu onaylamasını istedi. Ancak istek, muhalefetteki Demokratların eleştirileriyle karşılaştı.

Başkan Bush, önceki gün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Irak savaşını savunurken Kongrede, Demokrat Partili Senatörler, yönetimin Irak politikasını eleştiriyordu. Çarşamba günü de devam eden görüşmelerin odak noktası Beyaz Saray’ın Irak ve Afganistan için istediği 87 milyar Dolarlık ödenek oldu. Kongre’nin sonunda Başkan’a istediği parayı vermesi bekleniyor ancak Demokrat Partililer açısından, görüşmeler, Beyaz Saray’ı eleştirmek için iyi bir fırsat oluşturuyor.

Örneğin Demokrat Partili Vermont Senatörü Patrick Leahy, görüşmeler sırasında Bush yönetimini, çelişik açıklamalar yapmak ve savaşın muhtemel sonuçları hakkında yanıltıcıcı bilgi vermekle suçladı. Buna rağmen, Amerika’nın Irak’ın yeniden yapılanması sürecine başka ülkeleri de katmaya çalışması Demokratlar tarafından da destekleniyor. Çarşamba günkü görüşmelerde üzerinde en çok durulan konu bu oldu. Demokrat Senatör Joe Biden, Kongre’nin durumdan çok kaygı duyduğunu söylerken, “87 milyar Dolar gibi bir miktarı nereye harcanacağını sormadan onaylayacak değilim” dedi.

Savaş öncesi Senato’ya bilgi veren Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak’ın yeniden yapılanmasıyla ilgili tüm masrafların bu ülkenin petrol gelirinden karşılanacağını söylemişti. Şimdi ise Beyaz Saray faturayı çoğu savaşa şiddetle karşı çıkan ülkelere ödetmek istiyor. Demokrat Partinin önde gelen liderlerinden Senatör Robert Byrd, önceden askeri müdahale politikasıyla yönetimin, tüm uluslararası toplumu Amerika’dan uzaklaştırdığını söyledi ve devamla şöyle dedi:

"Kimse, Amerikan halkına, Irak’a yeni bir ulus inşa etmek, yeni bir hükümet kurmak, Ortadoğu’ya demokrasi götürmek için gidiyoruz demedi. Irak’a, sözde, kitle imha silahlarını yok etmek için gidiyorduk."

Eleştirilere cevap veren Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, Irak’a harcanacak paranın terörizmle mücadele çerçevesinde değerlendirilmesini istedi. Amerika’nın 11 Eylül saldırılarında uğradığı can ve mal kaybına fiyat biçilemeyeceğini ileri süren Bakan, 87 milyar Doların ulusal güvenlik için şart olduğunu söyledi. Rumsfeld “ödenek onaylanmaz ise tüm Dünya paraya huzurdan daha fazla önem verdiğimizi sanır” dedi.

XS
SM
MD
LG