Erişilebilirlik

Libya'nın Durumu Üçlü Zirvede Değerlendirilecek - 2004-02-04


Amerikalı, İngiliz ve Libyalı yetkililer, Aralık ayında kitle imha silahlarını imha edeceğini açıklayan Libya’nın durumunu Londra’da Cuma günü yapılacak toplantıda ele alacak.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Libya’nın bu kararından sonra, batıyla ilişkilerinde köklü bir değişikliğin başladığını belirtiyor.

Bush yönetimi Londra’daki üçlü toplantıya, en yüksek düzeydeki diplomatlarından bakan yardımcısı William Burns’ü gönderiyor. Görüşmelerde Libya’yla ilişkilerin geleceğinin tartışılacağı belirtildi. Bu konuda siyasi görüşmelerde bulunma kararı, Amerika Libya ilişkilerindeki çok hızlı düzelmenin işareti sayılıyor.

Bakanlık sözcüsü Richard Boucher Libya’nın, Aralık ayında kitle imha silahlarından kurtulacağını açıklaması ve ondan sonra attığı adımlar sayesinde bu ülkeyle ilişkilerin kökten değiştiğini söyledi. Libya’nın attığı adımlar arasında, 25 tonluk silah malzemesinin ülkeden çıkartılması da yer alıyor. Bu parçalar arasında, uranyum zenginleştirmek için kullanılan santrifujlar ile uzun menzilli füze sistemlerinin parçaları vardı.

Boucher Başkan Bush’un, 20 yıldır donmuş durumdaki ilişkileri düzeltmek için, Libya’nın kapıyı açtığı şeklindeki inancını da dile getirdi. Bush ayrıca Libya’nın bu iyiniyetli girişimine, Amerika’nın karşılık vermeye hazır olduğunu da belirtti. Richard Boucher bu konuda şöyle konuştu:

"Amerika esnek davranacağı mesajını verdi. Libya bu yönde ilerledikçe, duyduğu bazı kaygılara yanıt verme imkanımız olacak. Bu bakımdan politikamızın çeşitli yönlerini değerlendiriyoruz. Başkan Bush’un da belirttiği gibi, iyiniyetle attıkları adımlara, iyiniyetle karşılık verilecektir."

Libya, 1980’li yılların başından beri Amerika’nın terörist ülkeler listesinde yer alıyor. Uygulanan yaptırımlardan bir bölümü Kongre tarafından konduğu için kaldırılması da zaman alacak. Fakat öteki bazı yaptırımlar yönetiminin kararıyla kalkabilecek. Örneğin, Libya’ya gideceklere pasaport vermeme uygulamasına en kısa zamanda son verilmesi bekleniyor.

Libya’nın 19 Aralık’ta kitle imha silahlarından kurtulma kararı, Amerikalı ve İngiliz yetkililerle aylarca süren gizli pazarlıkları izledi. Bakanlık sözcüsü silahların sökülmesini izleyen Atom Enerji Dairesi uzmanlarıyla Amerikalı görevlilerin kısa zamanda yeniden Libya’ya gideceğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG