Erişilebilirlik

Fransa Ulusal Meclisi Türbanı Tartışıyor - 2004-02-04


Fransa Ulusal Meclisi, devlet okullarında Müslüman öğrencilerin türban takmasını ve diğer dini sembollerin taşınmasını yasaklayan yasa tasarısını görüşmeye başladı. Tasarının birkaç gün içinde görüşülerek kabul edilmesi bekleniyor.

Dini sembollerin yasaklanmasını öngören düzenlemeyle ilgili parlamento oturumu, Fransa Başbakanı Jean Pierre Raffarin’ın konuşmasıyla başladı. Yasa tasarısıyla ilgili görüşmelerin üç dört gün sürmesi ve en az 150 milletvekilinin söz alması bekleniyor.

Sadece üç maddeden oluşan yasa tasarısı devlet okullarında Müslümanların türbanları, Hıristiyanların haçları ve Yahudilerin takkeleri gibi bütün dikkat çekici dini sembollerin yasaklanmasını öngörüyor. Özel okullara ve üniversitelere giden öğrenciler ise yasanın kapsamı dışında tutuluyor, fazla dikkat çekmeyen dini aksesuarlara da hoşgörüyle yaklaşılıyor.

Başta muhalefetteki Sosyalist Parti üyeleri olmak üzere, bazı milletvekilleri tasarının, küçük haçlar ve Müslümanların kullandığı Fatma’nın Eli gibi bütün dini sembolleri yasaklayacak şekilde sertleştirilmesini istiyor. Buna karşılık, çoğunluğu iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi olan bir grup milletvekili de, öngörülen yasağın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle tasarıya muhalefet ediyor.

Tasarıyı destekleyen ve karşı çıkan taraflar, bir yaptırım uygulanmadan önce okul yönetimleri ile yasayı çiğneyen öğrenciler arasında arabuluculuğu öngören bir değişiklik yapılması konusunda uzlaşmaya vardı.

Yasa tasarısının 10 Şubat’ta yapılacak oylama sonucunda kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ardından Senato da, benzer bir yasayı oylayacak ve kabul edilen metinler arasında farklılık olursa, yasanın uygulamaya girmesinden önce bu farklılıkların giderilmesi gerekecek.

Siyasi gözlemciler, Fransız seçmenlerin büyük bir kısmı tarafından desteklenen yasanın Eylül ayında yeni eğitim yılı başlarken yürürlüğe gireceği düşüncesinde.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, yasa tasarısına destek veren konuşmasında okullarda dini ve etnik farklılıklardan kaçınmak gerektiğini belirtmişti. Ancak özellikle dini topluluklar arasında önemli bir azınlık yasağa karşı çıkıyor. Bazı gruplar ise, yasağın hastaneler gibi diğer kamu kuruluşlarında da uygulanmasını istiyor.

Yasa tasarısıyla ilgili yurt dışından gelen tepkiler de farklılık gösteriyor. Yasayı en fazla eleştirenler arasında Amerikan yönetimi ve Arap ülkelerindeki bazı Müslüman liderler de bulunuyor. Buna karşılık komşu Belçika’da da parlamento benzer bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

XS
SM
MD
LG