Erişilebilirlik

Erdoğan Brüksel'e Gidiyor - 2004-03-24


Başbakan Erdoğan Avrupa Birliği liderler zirvesi çerçevesinde çeşitli toplantılara katılıp, temas ve görüşmelerde bulunmak üzere, bu akşam Brüksel’e geliyor.

Erdoğan, Türkiye’nin araştırma ve teknoloji transferi çalışmalarında faaliyet gösterecek olan TUR&BO adlı kuruluşun Brüksel merkezinin açılışını da yapacak.

Başbakan Erdoğan’ı Brüksel’de yoğun bir program bekliyor. Zirve çerçevesindeki resmi olmayan temaslarının yanı sıra, ikili resmî görüşmelerinin de odaklanacağı konu, Kıbrıs olacak... Başbakanın katılacağı ilk toplantı, Avrupalı Liberallerin, yarınki geleneksel yemekli buluşmaları. Hemen ardından sırasıyla Avrupa Birliği’nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi Javier Solana, bilim, araştırma ve geliştirme konularından sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Philipe Busquin, ve genişleme yetkilisi Günther Verheugen, Başbakanın görüşeceği kişiler olacaklar.

Recep Tayip Erdoğan, Verheugen ile ortak bir basın açıklaması yaptıktan sonra üye, katılımcı ve aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının hazır bulunacağı akşam yemeğine geçecek. Başbakan Cuma sabahı da Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşecek. Erdoğan’ın, Avrupa Birliği dönem başkanlığının aday ülkeleri bilgilendirme toplantısına katıldıktan sonra Cuma akşam saatlerinde Türkiye’ye döneceği bildiriliyor.

Erdoğan Perşembe günü ayrıca bir kamu-özel ortaklığı olan TUR&BO kuruluşunun açılışını yapacak. TUR&BO’nun hizmete girmesi nedeniyle bugün Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu merkezinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bilimsel ve teknolojik işbirliği konulu bir konferans düzenleniyor.

Türkiye’den Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun başkanlığında 35 kadar üst düzey yöneticinin katılacağı bu toplantıda Avrupa Birliği tarafını, konuyla ilgili komiser Philipe Busquin temsil ediyor. Kısaltılmış adı TUR&BO olan kamu-özel ortaklığında TÜBİTAK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Küçük ve Orta boyutlu sanayi işletmelerini geliştirme çalışmalarından sorumlu KOSKEB temsil ediliyorlar.

Kâr amacı gütmeyen ve uluslar arası statüye sahip TUR&BO, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında, araştırma ve geliştirme alanında köprü görevi yapacak. Türk özel sektörünün özellikle küçük ve orta boyutlu işletmelerinin Avrupa Birliği’nin Lizbon Stratejisi bağlamında rekabet düzeylerini ve verimliliklerini arttırıcı projelere katkıda bulunacak uzman yetiştirmek de yine TUR&BO’nun görev alanına dahil... Genel Müdürlüğünü TESK ve KOSKEB Avrupa eski temsilcisi Ahmet Ecmel Yorgancı’nın yaptığı kuruluş, bilimsel, sınai ve ileri teknoloji gerektiren alanlarda Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarına uyumu çabalarında da eşgüdüm için çalışacak.

TUR&BO, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin bilim adamları, akademisyenleri, sanayicileri ve iş adamlarını buluşturan yüksek kalitede bir platform da olacak. Türkiye’de en son Brezilya’nın katılımı ile yapılan ve teknolojik alanda işbirliği tesisine katkıda bulunan etkinlikler TUR&BO’nun bir eseri olup, çalışma alanının sadece Avrupa Birliği üyeleri ile sınırlı kalmayacağının işaretini vermişti. TUR&BO, konusuyla ilgili Avrupa Birliği programlarından Türkiye’nin azami yararlandırılması çalışmalarını da tek elde yürütecek önemli bir kuruluş olacak. Diğer bir deyişle Türkiye’nin Avrupa Birliği ile mevcut ilişkilerinin teknik ve bilimsel boyutu TUR&BO’nun görev sahasına giriyor.

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek konferans Türkiye’nin tanıtımı açısından da bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Türkiye’den ve Avrupa’dan Türk sanatçıların eserlerinin sergileneceği salonlarda, konferans ardından bir de resepsiyon verilecek ve davetlilere Osmanlı müziğinin günümüze uyarlanmış eserleri sunulacak. Avrupa Parlamentosu’nun böylesine önemli bir toplantıya küçük bir salonu zorla vermesi yüzünden konferans yerli ve uluslararası basına kapalı... Akşam saatlerinde düzenlenecek bir basın toplantısında bilgi vermekle sınırlı kalınacak. TUR&BO etkinlikleri Türk asıllı Alman Sosyalist milletvekili Ozan Ceyhun ve Karma Parlamento Komisyonu üyesi Martin Schulz himayesinde düzenleniyor.

XS
SM
MD
LG