Erişilebilirlik

'Irak'taki Durum Vietnam'la Kıyaslanamaz' - 2004-04-09


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell Senato’da yaptığı konuşmada, Irak’ta Şii Molla Muktada al Sadr’ın milislerinin başlattığı isyanın, çoğunluktaki Şii halka yayılacağını sanmadığını söyledi. Powell Irak’taki durumnu, Vietnam deneyimine benzetilmesini de reddetti.

Colin Powell, Amerika’nın, eski rejimin kalıntıları, yabancı teröristler, Mukteda El Sadr ve taraftarları tarafından Irak’tan vaz geçip çekilmeye zorlanamayacağını söyledi.

Mukteda El Sadr’ı kanun kaçağı, taraftarlarını da sokak çetesi olarak tanımlayan bakan, bunların kendilerini dinin temeli olarak gördüklerini belirtti.

Senato Ödenekler Komisyonunda, bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Powell, komutanların, bu grubun milislerini, dayandığı temelleri büyütmeden, yok etmeye çalıştığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Senatör Ted Kennedy’nin yaptığı Vietnam bezetmesini yararı olmayan ve zarar verici bir kıyaslama olarak reddetti. Vietnam’da savaşmış olan bakan, “o bir başka dönem ve başka bir yerdi. Irak’taki koşullar çok başka” diyerek, şöyle devam etti.

"Özgür ve Demokratik bir toplumda yaşamayı isteyen insanlar var. Vietnam’daki gibi Irak’a dev boyutlarda silah ve insan gücü gönderen devletler yok. Irak, bizi yutmaya çalışan bir bataklık değildir. Çözülebilir ve idare edilebilir bir sorunla karşı karşıyayız. Belirlediğimiz rotada kalıp, yapmakta olduğumuz iyi işleri Vietnam benzetmesiyle bozmayalım."

Bakanın bu konuşmasına karşılık olarak Senatör Patrick Leahy ise, Irak’ta belirlenen çizgide devam etmenin geçerli bir strateji olmadığını söyledi. Leahy Başkan Bush’un Irak konusunda daha geniş tabanlı bir yaklaşım belirleyerek, Güvenlik Konseyi’nden yeni bir karar çıkartıp, giderek kötüleşen güvenliği sağlamak üzere, başta Arap ve Müslüman ülkeler olmak üzere, öteki ülkelerden destek almasını istedi.

Senatör Patrick Leahy bu kararla ayrıca, 30 Haziran’da iktidarı devralacak Irak hükümetinin sadece Amerika’ya sorumlu kukla bir yönetim olmaması için, bir Birleşmiş Milletler yöneticisinin atanmasını da istedi.

XS
SM
MD
LG