Erişilebilirlik

Filistin'de Güç Birliği Çabasına Ara Verildi - 2004-04-12


Aralarında Hamas ile İslami Cihad’ın da bulunduğu Filistinli grupların, Filistin Yönetimi liderliği altında toplanması için yapılan görüşmeler kesildi. Kısa bir süre önce, Filistin lideri Yaser Arafat bu grupları hükümete ortak etmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Amerika bu kuruluşların yönetime alınmasına şiddetle karşı çıkmıştı.

Bu görüşmeler Hamas ve İslami Cihad’ın Filistin yönetimiyle koalisyona girme belirtileri göstermesi üzerine, iki hafta önce başlamıştı. Görüşmelere Cumartesi günü Gazze’de devam edilmesi planlanmışken, yetkililer, toplantının ikinci bir açıklamaya kadar tatil edildiğini duyurdular. Filistin Yönetimi Başkanı Yaser Arafat Hamas ve İslami Cihad’la, Amerika’nın protestolarına rağmen, ortak bir ulusal liderlik fikri üzerinde durduklarını açıklamıştı.

Hamas ve İslami Cihad, Amerika Dışişleri bakanlığının terörist örgütler listesinde yer alıyor. Amerika bu kuruluşları, yüzlerce İsraillinin ölümüne yol açan saldırılardan sorumlu tutuyor.

Filistinli yetkililer bu ve diğer grupları hükümete dahil etme görüşmelerinin ertelendiğini bildirdi. Açıklamada ertelemenin, bu kuruluşlara tek bir ulusal liderlik kavramını incelemeleri için süre tanımak amacıyla yapıldığı kaydedildi. Hamas ve İslami Cihad da, çeşitli önerileri değerlendirmek için erteme istediklerini açıkladılar. Hem bu gruplar hem de Filistin yönetimi ulusal birlik hükümeti kurma konusundaki koşullarını bildirmiş bulunuyor. Hamas, siyasi bir ortak olarak kabul edildikten sonra, üyelerinin çeşitli güvenlik örgütlerinde yer almasını istiyor ve Gazze’de iktidar paylaşımı için formül geliştirmek istediğini belirtiyor.

Bu öneriler, İsrail’in tek yanlı olarak asker çekeceğini ve Gazze’deki Musevi yerleşim merkezlerini kapatacağını belirten açıklamasından sonra tartışılmaya başlandı.

Filistin yönetiminin dışişleriyle ilgili yetkilisi Nebil Şaat, İsrail’in Gazze’den çekilmesinden sonra Hamas’dan ateş kes ilanı beklediğini söyledi. Şaat ayrıca çekilmeyi, Filistin genel seçimlerinin izlemesi umudunu da dile getirdi.

XS
SM
MD
LG