Başkan Bush dün gece, nadir basın toplantılarından birini yaptı. Başkan, canlı yayında önce yaklaşık 17 dakika süren bir konuşma yaptı, daha sonra Amerikan kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda bulunan Irak’taki son durum ve 11 Eylül 2001 terör saldırıları öncesinde alınan önlemler üzerine gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bush Yönetimi özellikle son günlerde her iki konuda da eleştirilere hedef oluyordu.
Başkan Bush Amerikan televizyonlarından canlı yayınlanan basın toplantısına Irakla ilgili 17 dakika kadar süren bir açıklama yaparak başladı. Başkan konuşmasında, Felluce’deki şiddet olaylarından ve geçiş dönemi hükümetini kurma yolunda karşılaşılan güçlüklerden söz etti.
Başkan düşman kuvvetlerin saldırıları yüzünden koalisyon kuvvetlerinin zor haftalar geçirdiğini belirtti. Bush bu saldırılardan Saddam Hüseyin rejiminin kalıntıları, yabancı teröristler ile radikal görüşlü Şii Molla Muktada El Sadr’a bağlı milisleri sorumlu tuttu. Ancak Bush Irak halkının büyük çoğunluğunun şiddeti reddettiğini, kişisel hak ve özgürlüklere sahip olmayı istediğini savundu. Başkan, verilen kayıplara rağmen Irak politikasına destek istedi.
Başkan Bush Amerika ile müttefiklerinin Irak’ta siyasi bir dönüşümü sağlama taahhüdünden vaz geçememesi gerektiğinin altını çizdi.
Irak’ta kurulacak özgür bir hükümetin hayati önem taşıdığını söyleyen Bush başlanan işin tamamlanmasının, Amerika’nın güvenilir bir ülke olduğunu tüm dünyaya kanıtlayacağını vurguladı.
Başkan, son karışıklıklara rağmen koalisyonun yönetimi geçici Irak hükümetine 30 Haziran’da teslim etme kararının değişmeyeceğini bildirdi. Başkan “özgür ve demokratik bir Irak’a geçiş hayati önem taşıyor” dedi.
“Amerika barış içinde yaşamak isteyen Müslümanların yanındadır” diyen Başkan, terörle mücadele çalışmalarından söz ederken, terörist saldırıların, dinin değil fanatik bir ideolojinin ürünü olduğunu söyledi.
Başkan Bush, teröristlerin kadınları baskı altında tutmak, Yahudileri ve Hıristiyanları öldürmek istediğini vurguladı.
Yapılan işlerin sonuç verdiğini belirten Başkan, Taleban rejiminin Afganistan’daki barınağını kaybettiğini, Libya’nın terörizme sırtını döndüğünü kaydetti.
Bir gazetecinin sorusu üzerine Başkan, Irak’taki durumun Vietnam’a benzetilemeyeceğini, bu benzetmenin Irak’ta düşmanla savaşan Amerikan askerlerine yanlış mesaj göndereceğini, aynı yanlış mesajın düşmana da ulaşacağını vurguladı.
Başkan Bush dün akşamki basın toplantısında ayrıca, öteki ülkelerin Irak’taki duruma katılmaya çağıran bir Birleşmiş Milletler kararı görmek istediğini söyledi. Başkan özgür bir Irak’ın Ortadoğu’nun barış ve özgürlüğü için şart olduğunu da kaydetti.
Başkan Bush, Amerika ve müttefiklerinin Irak’ta ilerleme kaydettiğini ve istikrara katkı sağladığını söyledi. Amerikan ordusu tarafından eğitilen Irak ordusunun bazı birimlerinin istendiği şekilde performans sergileyememesinin kendisinde de hayal kırıklığı yarattığını belirtti.
Bush’un göreve geldiğinden bu yana yaptığı 12'nci basın toplantısı oldu. Bu toplantılardan sadece üçü daha çok Amerikalının televizyon başında olduğu akşam saatlerinde yapıldı.
Akşam saatlerinde düzenlenen ilk önemli basın toplantısı 11 Eylül 2001 terör saldırılarının hemen ardından, diğeri 2003 yılında Irak’ın işgalinden hemen önce ve bu sonuncusu, Irak’ta şiddet olayları tırmanırken ve Yönetim Amerika’yı korumak için 11 Eylül öncesi yeterince önlem almamakla suçlanırken yapıldı.
Bağdat’ın düşmesinin birinci yıldönümü olan Nisan ayı Amerika'nın en fazla kayıp verdiği ay oldu. Nisan ayının henüz ortalarına gelinirken en az 82 Amerikalı asker öldü, 560’dan fazla asker de yaralandı. Koalisyon birlikleri üç ayrı cephede, Felluce’de Sunni isyancılarla, Güney’de Şii milislerle ve Bağdat’la kentin dış mahallelerinde silahlı saldırganlarla çarpışıyor. 2003 yılı Mart ayından bu yana Amerikan birlikleri 678’in üzerinde kayıp verdi.
Başkan Bush Kasım ayındaki Başkanlık seçimlerine hazırlanırken, izlediği Irak politikasına kamuoyu desteği yüzde 44’e geriledi. Benzer bir gerileme terörizm politikasına olan halk desteğinde de yaşandı. Irak’a askeri müdahalenin Amerika’ya karşı terör tehdidini azaltmaktan çok arttırdığına inananların sayısı
Başkan Bush’un Kasım ayındaki seçimlere Demokrat Parti adayı olarak girecek olan rakibi Senatör John Kerry, Irak’taki savaşı kazanmak için askeri çözümlerin barışı sağlamada yeterli olamayacağını savunuyor ve Başkan’ı izlediği politikalardan ötürü eleştiriyor.
Senatör Kerry, Yönetimin, diğer ülkelerin Irak’a asker göndermelerini sağlaması ve Irak’ta sivil yönetime geçişte Birleşmiş Milletler'i tam olarak yanına alması gerektiğini savunuyor.