Erişilebilirlik

Bush ve Cheney 11 Eylül'e İlişkin Soruları Yanıtladı - 2004-04-30


Başkan Bush, 11 Eylül terör saldırılarında yönetimin ihmalini soruşturan komisyonda Başkan Yardımcısı Cheney’le birlikte, kendilerine yöneltilen bütün soruları yanıtladıklarını söyledi.

Başkan Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 11 Eylül terör saldırılarını önlemede eski ve yeni yönetimlerin ihmal ve kusuru olup olmadığını araştıran 10 kişilik komisyonun üyeleriyle dün özel görüşmede bir araya geldi.

Tarihi görüşme Beyaz Saray’da kapalı kapılar ardında gerçekleşti.

Komisyonun amacı Beyaz Saray’ın bu saldırılardan önce neler bildiğini ve nasıl bir tavır geliştirdiğini öğrenmekti. Başkan Bush, komisyon üyelerinin sorduğu her soruyu cevaplandırdığını belirterek "Çok sıcak bir sohbetti. Sorulardan etkilendim.” dedi.

Bush, Oval Ofis’te üç saatten fazla süren görüşmeyi önemli ve uzun erimli olarak tanımladı, partizan bir tavır yaşanmadığını söyledi.

"Sanırım bu görüşme, nasıl düşündüğümü, Beyaz Saray’ı nasıl yönettiğimi ve tehditlerle nasıl ilgilendiğimizi anlamalarına yardımcı oldu.”

Bush görüşmede, Amerika’nın daha iyi nasıl korunabileceği konusuna büyük ilgi gösterildiğini belirtmekle birlikte, soruların içeriğiyle ilgili açıklama yapmayacağını söyledi. Başkan Bush, komisyon üyelerinin öğrendikleri bütün bilgileri hazırlayacakları rapora katacaklarını da sözlerine ekledi.

Görüşme, Beyaz Saray’ın belirlediği ve komisyonun kabul ettiği koşullar altında gerçekleşti. Başkan ve başkan yardımcısı komisyonun karşısına birlikte çıktı, her ikisi de yemin etmedi, görüşme kaydedilmedi, tutanak tutulmadı, sadece komisyon üyeleri ile Beyaz Saray görevliler el yazılarıyla not aldı.

Komisyon üyelerinin ayrılmasından sonra açıklama yapan Bush, belirlenen görüşme formatına uyulduğunu söyledi. Bush, yardımcısı Cheney’nin de sorulan her soruyu cevaplandırdığını ifade etti.

Başkan şöyle konuştu:

"Sanırım, onlar için birlikte nasıl çalıştığımız kadar vücut dilimiz de önemliydi. Komisyon üyeleri de bir süre sonra kendi açıklamalarını yapacaktır. Görüşmenin faydalı olup olmadığı konusundaki düşüncelerini size aktaracaktır. Ama bence faydalı olduğu kanaatine vardılar ve görüşmeyi, yararlı buldular.”

Görüşmeden sonra komisyon adına yayınlanan bildiride, başkan ve başkan yardımcısının samimi ve yardımcı olduklarını belirtti. Beşi Cumhuriyetçi beşi de Demokrat Parti’den oluşan komisyon üyeleri, elde ettikleri bilgilerin, nihai raporun tamamlanmasında büyük katkısı olacağını vurguladı.

Raporun, Temmuz sonunda, başkanlık yarışının kızıştığı bir sırada yayınlanması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG