Erişilebilirlik

Talat: 'Ankara Rum Hükümetini Tanıyacak' - 2004-05-02


Kıbrıs Türk Başbakanı Mehmet Ali Talat, Amerika ziyaretine hazırlandığı sırada radyomuza verdiği demeçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rumlar’ın tanınmasına ilişkin yorumunu değerlendirdi.

Erdoğan, Avrupa Birliği’ne yeni üyelerin katılımı dolayısıyla İrlanda’da düzenlenen törenlere giderken, resmen Avrupa Birliği’ne giren Kıbrıs Rum kesiminin tanınıp-tanınmayacağına ilişkin bir soruya karşılık, “Dünya tanımış. Ben tanımıyorum demekle siz ne yapabilirsiniz? Öyle bir şey var mı, bunlar anlamsız şeyler” demişti.

Talat, Recep Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamasıyla ilgili olarak şunları dedi:

"Acı bir gerçek bu. Sonuçta bugüne kadar Ankara'nın ve Türk Lefkoşa'nın 40 yıldır güttüğü yanlış politikanın iflasıdır. O politikanın bizi getirdiği noktadır bugün yaşananlar. Rum tarafı bütün dünya tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınıyor. Kıbrıs Türk tarafı da 'de facto' tanınmayan bir devlet. Sonuçta Türkiye Rum tarafını tanımıyor. Halbuki bütün dünya tanıyor. Sayın Abdullah Gül de 'henüz bir tanıma kararımız yoktur' diyor. Bunun böyle olacağını biliyorduk, bunun belirtileri vardı ve biz bunu söylüyorduk. Artık bütün dünyanın tanıdığı ve AB üyesi olmuş bir Kıbrıs'ı Türkiye'de bir şekilde tanımak durumunda olacak.

Ne yapacağız? Üzüleceğim. Ama bu üzüntüm tabiki Türkiye'nin şimdiki hükümetine bir eleştiri, bir tepki değil. Ama geçmiş hükümetlerini, geçmiş iktidarlarını, geçmiş politikacılarını ve Kıbrıs Türk'ünün geçmiş hükümetlerini, geçmiş politikacılarını ve sayın Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı eleştireceğim. Başka ne yapabilirim ki.

Türkiye de tanısa, AB de tanısa, ABD de tanısa, Rum tarafı bizi temsil etmiyor. Bu gayet açık. Ama Türkiye tanıyacaktır. Başka çaresi yok. Çünkü Ankara Rum yönetimini tanımaz ise ne Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi alabilir, ne de Avrupa Birliği'ne girebilir."

Talat ABD'de KKTC'ye Ambargonun Kaldırılmasını İsteyecek

Avrupa Birliği, dün itibariyle on yeni ülkenin katılımıyla üye sayısını 15’ten 25'e çıkardı. Bu yeni üyelerden biri de Kıbrıs’ı temsilen Rum kesimi oldu. Ancak Ada’nın Türk kesimi 24 Nisan’da yapılan referandumlarda birleşmeyi öngören Annan Planı’na “evet” demesine karşın Avrupa Birliği üyeliğinden yararlanamadı.

Referandum sonuçlarının ardından Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs Türk kesiminin izolasyonunu hafifletmek amacıyla bir dizi adım atma sözü verdi. Bu çerçevede Ada’nın Türk Başbakanı Mehmet Ali Talat, Amerika’dan davet aldı.

Talat bugün Amerika’ya geliyor ve New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell'la görüşecek. Ardından da Washington’a geçerek Kongre’de ve Dünya Bankası’nda temaslarda bulunacak.

Ayrıca bir düşünce kuruluşunda konuşma yapacak, Amerikan basınıyla bir araya gelecek.

Talat, Amerikalı yetkililerden Kuzey Kıbrıs'ın sıkıntılarının çözümüne yardımcı olmalarını isteyecek.

XS
SM
MD
LG