Erişilebilirlik

'Irak'taki Olumlu Gelişmeler Gölgede Kalmasın' - 2004-05-21


Amerikalı askeri yetkililer, Irak’ta son zamanda yaşanan sorunların, kaydedilen ilerlemeyi gölgede bırakmaması gerektiğini söyledi. Washington Post gazetesi, hapisane skandalıyla ilgili yeni fotoğrafları yayınlarken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers ve iki kuvvet komutanı, Kongre’de bilgi verdi.

Myers, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonunda bilgi verirken isyancıların saldırılarına rağmen Irak’ta Amerika öncülüğündeki koalisyonun hala güçlü olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı, koalisyon güçlerinin bütün dikkatlerini 30 Haziran’da egemenliğin, kurulacak geçici Irak hükümetine başarılı bir şekilde devretmeye yönelttiğini belirtti.

Irak halkının bir on önce kendi hükümetini işbaşında görmek, Irak güvenlik güçlerinin de Irak komuta sistemi altında çalışmak istediğini söyleyen Orgeneral Myers, 30 Haziran’dan sonraki dönemin de son derece zor bir dönem olacağını bildirdi.

Amerika Genelkurmayı Başkanı, Kara ve Deniz Piyade Kuvvetlerinin komutanlarıyla birlikte bu sabah Kongre Komisyonunda bilgi vermeye başlamadan önce Washington Post gazetesi, Amerikalı askerlerin Irak’ta tutuklulara kötü muamelesini gösteren yeni fotoğraflar yayınladı.

Komisyon üyelerinden Ike Skelton, Genelkurmay Başkanı Myers’a, işkence skandalının, Irak halkının desteğini kazanma çabasını nasıl etkilediğini sordu. Orgeneralin cevabı şöyle oldu:

“Bence Irak halkının büyük bölümü, askerlerimizin Irak’ta yüce bir maksatla bulunduğunu, bunun da Iraklılara, uzun süre özlemini çektikleri barış ve refah fırsatı sağlamak olduğunu gayet iyi biliyor. Iraklılar ayrıca hapisanede olanlar üzerine hükümetimizin ve silahlı kuvvetlerimizin ciddiyetle eğilip gerekeni yapacağını da biliyor.” Komisyon toplantısı sırasında bazı üyeler, Irak Geçici Yönetim Konseyi üyesi Ahmed Çelebi’nin evi ve bürosuna dün yapılan baskınlar hakkında soru sordu. Çelebi’ye karşı harekete geçme kararının, Iraklılarca verildiğini söyleyen Myers şöyle devam etti: “Benim anladığıma ve verilen raporlara göre, bu konudaki karar Irak İçişleri Bakanlığı tarafından verildi. Aramalar Irak polisi tarafından yapıldı. Amerikan askerlerinin görevi için çevrede güvenliği sağlamaktı. Amerikan askerleri, Çelebi'nin evi ve bürosundaki aramada rol almadı. Aramalar hakkında Koalisyon Geçici Yönetimi’ne önceden bilgi verildi.” Ahmet Çelebi, Irak savaşı öncesinde Bush yönetimine, Irak’ın sahip olduğu iddia edilen kitle imha silahları konusunda istihbarat sağlayan kişi olarak biliniyor. Bu silahların bulunamamış olması nedeniyle Çelebi, Amerikan Kongre üyelerinin sert eleştirilerine hedef oluyor.

XS
SM
MD
LG