Erişilebilirlik

Şaron, Fransa'da Tepki Çekti - 2004-07-19


İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Fransız Yahudilerini İsrail’e yerleşmeye davet etmesi Paris hükümetinin tepkisine yolaçtı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Şaron’un açıklamasını “kabul edilemez” diye niteledi ve Başbakandan sözlerine açıklık getirmesini istedi.

Şaron, tüm dünyadaki Yahudileri İsrail’e çağırdığını ancak, Fransız Yahudilerin bir an önce bu çağrıya uyması gerektiğini söylemişti.

Fransız yetkililer, son zamanlarda Yahudileri hedef alan saldırıların artmasından Müslüman gençleri sorumlu tutuyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, çağrıyı “kabul edilemez” olarak niteledi ve İsrail hükümetinden açıklama istedi.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Fransa'da Yahudi düşmanlığının arttığını ileri sürerek, Fransız Yahudilerini İsrail'e göç etmeye çağırdı. Şaron, Kudüs’ü ziyaret eden bir grup Amerikalı museviye hitaben konuşurken, Fransa’da nüfusun yüzde 10'unu Müslümanların oluşturduğuna dikkati çekti ve Yahudi düşmanlığının en yaygın bir şekilde bu ülkede görüldüğünü söyledi. Paris hükümetinin çabalarına rağmen Yahudi ve Yahudi hedeflerine saldırıların sürdüğünü belirten Şaron “Onlara gelin, bir an önce İsrail’e yerleşin diyorum!” dedi. Tüm dünya Yahudilerine benzeri çağrılarda bulunduğunu hatırlatan Başbakan, Fransız Yahudileri için bunun şart olduğunu savundu ve derhal İsrail’e göç etmeleri gerektiğini vurguladı.

Fransa'da, geçen hafta, Yahudi bir kadın, Kuzey Afrikalı gençlerin saldırısına uğradığını söylemiş ancak iddianın asılsız olduğu, kadının, Kuzey Afrikalı Müslüman gençlere eskiden de buna benzer iftiralarda bulunduğu anlaşılmıştı.

Durum böyle de olsa istatistikler, Fransa'da Yahudi okul, sinagog ve mezarlıklarına yönelik saldırıların arttığını gösteriyor. Rakamlara göre, geçen yıl içinde yaklaşık 130 vaka, nefret suçu olarak polis kayıtlarına geçerken, bu yılın ilk 6 ayı içinde daha fazla Yahudi karşıtı eylem meydana geldi. Fransız yetkililere göre artışın nedeni, Ortadoğu’da gerginliğin artması.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Şaron'un sözlerinden rahatsızlık duyulduğunu belirterek, İsrail’den “açıklama talep edildiğini” bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Şaron’un üslubunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG