Erişilebilirlik

Pakistan El Kaide'ye Karşı Kararlı - 2004-08-05


Pakistanlı yetkililer, geçtiğimiz haftalarda tutuklanan el Kaide zanlılarının sayısının 20’ye ulaştığını, bunlar arasında Amerika tarafından aranan Tanzanya doğumlu Ahmed Halfan Geylani’nin de bulunduğunu açıkladı.

Amerika, 1998’de Doğu Afrika’da iki büyükelçiliğinin bombalanması olayı ile ilgili olarak aranan Ahmed Halfan Geylani’nin yakalanması için 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Geylani ile birlikte yakalanan bir diğer zanlı Pakistan vatandaşı, Naim Nur Han ise bilgisayar uzmanı olarak tanımlanıyor. Pakistan İçişleri bakanı Faysal Salih Hayyat, güvenlik uzmanlarının sorgulanan bazı el kaide zanlılarından hayati önemde bilgi aldıklarını söyledi.

Bakan, Pakistan’ın teröre karşı uluslararası mücadeleye dahil olduğunu ve edindiği bilgileri bu mücadelede işbirliği yaptığı ülkelerle paylaştığını belirtti. Bu tür bir işbirliğinin el kaide örgütünü çökertmek için gerekli olduğunu belirten Pakistanlı bakan şöyle konuştu: 'Tutuklanan kişilerden iyi bilgi sağladık.. Bu bilgileri, ilgili ülkelere aktarıyoruz... Bu elbette çok önemli bir nokta. Çünkü bu teröristler, örgüt ağlarını tüm dünyaya yaymış bulunuyorlar.'

Pakistan’daki operasyonlarla İngiltere’deki tutuklamalar ve Amerika’nın bazı finans kurumları için terör alarmı vermesi arasında bağ kuran haberler veriliyor. Ancak Pakistanlı yetkililer, ülkelerindeki tutuklamalarla diğer gelişmeler arasında ilişki kurulmasını reddediyor.

Pakistan son üç yıl içinde çeşitli ülkelerin vatandaşları olan ve aralarında üst düzey üyelerin de bulunduğu 500'ü aşkın El-Kaide zanlısı yakaladı. Bunların çoğu Amerikan güvenlik yetkililerine teslim edildi.

Ancak İçişleri bakanı Hayyat, son yakalananların Pakistan’da kalacaklarını, sorguları tamamlanmadan başka bir ülkeye gönderilmelerinin sözkonusu olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG