Erişilebilirlik

Şii Liderler Necef ve Kufe Konusunda Anlaştı - 2004-08-26


Necef kentine giden Iraklı Şiilerin en etkin dini lideri Ayetullah Ali Sistani ile diğer Şii lider ve Mehdi Ordusu adlı silahlı güçlerle direniş hareketine öncülük eden Mukteda El Sadr arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varıldı.

Büyük Ayetullah Ali El Sistani ve El Sadr'ın, Necef'te çatışmaların durması ve Necef ile Kufe'nin silahtan arındırılmış kent olması konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.

Anlaşma, Mehdi Ordusu militanlarının Necef'teki Hz. Ali Ali Türbesi'nden ayrılmasını, Amerikan askerlerinin Necef'i terk etmesini, kentin güvenliğinin Irak polisi tarafından sağlanmasını ve Irak hükümetinin kentteki çatışmalardan zarar görenlerin zararını tazmin etmesini öngörüyor.

Görüşme başlamadan birkaç saat önce açıklama yapan Irak Geçici Başbakanı İyad Allavi, El Sadr'ın direnişe son vermesi durumunda, güvenliğinin sağlanacağını, Mehdi Ordusu üyelerinin affedileceğini söylemişti.

Bölgedeki Amerikan Sesi muhabiri Amerikan askerleri tarafından kente sokulmayan ve Sistani'nin konvoyunda yeralan binlerce göstericinin, Necef’ten ayrıldığını bildirdi.

Öte yandan Irak’ın Kufe kentindeki bir camiye, havan topuyla yapılan saldırı 74 kişinin ölümüne, en az 300 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Camide toplanan binlerce kişinin Necef’e yürüyüşe geçmeye hazırlandığı sırada girişilen saldırının sorumluluğunu üslenen olmadı. Yetkililer, havan topu saldırısının ardından silahlı kişilerin kalabalık üzerine ateş açtıklarını da bildirdi.

XS
SM
MD
LG