Erişilebilirlik

3 Eylül 2004 - 2004-09-03


Amerikan basını Cumhuriyetçi Parti’nin sona eren kurultayı ardından Başkan Bush’un verdiği mesajları manşetten duyuruyor. Yapılan yorumlar ise, gazetelerin siyasi görüşüne göre değişiyor. Bush’un konuşmasında daha güvenli bir Amerika temasını öne çıkardığını belirten New York Times, sadece teröre karşı savaş söyleminin Bush’un yeniden seçilmesine yetmeyebileceğini yazıyor. Gazete, Bush’un konuşmasının diğer sorunlarla ilgili kısımlarını ise yetersiz buluyor.

"Bush konuşması kampanyanın kalitesinin artacağı yönünde umut vermedi. Dün akşamki konuşmada, Beyaz Saray’da yeni bir dönem başlayacağına veya temel sorunlara, Bush’un vergi indirimi ve Irak konularında yaptığı gibi “bildiğimi okurum” tavrı dışında bir yaklaşım geliştirileceğine dair bir ipucu yoktu."

Bush’un konuşmasında Amerika’yı teröre karşı koruma kararlılığını vurgulamasını övgüyle karşılayan New York Post ise, önleyici saldırı doktrini sayesinde Afganistan’da Taliban, Irak’ta Saddam Hüseyin yönetiminin devrildiğini, Libya’nın kitle imha silahlarını yok etmeyi kabul ettiğini, Pakistan’ın nükleer silah pazarının ortadan kalktığını hatırlatıyor. Gazete, Bush’un “içinde bulunduğumuz yüzyıl, özgürlükler yüzyılı olacaktır” sözünden hareketle, başkanlık seçiminin bütün dünyanın geleceğini belirleyeceği görüşüne yer veriyor.

"Başkan, dün akşam da belirttiği gibi teröre karşı savaşı kazanmaya kararlı. Elbette bu savaşı kazanmak için izleyeceği taktik ve stratejiler üzerinde tartışmalar olacaktır. Elbette, bazıları Bush’un Saddam Hüseyin’i daha ilk aşamada önlemesi yerine Amerika’ya karşı gerçekten kitle imha silahları konuşlandırmasını veya bu silahları teröristlere vermesini beklemesi gerektiğini düşünebilir."

Rusya’da peş peşe yaşanan terör eylemlerini ve Kuzey Osetya’daki rehin alma eylemini değerlendiren Washington Post, Çeçenistan sorununa hala bir çözüm bulunamamış olmasını Rusya’nın sertlik yanlısı politikalarına bağlıyor. Ancak gazete, terör eylemlerinin de sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokacağına dikkat çekiyor.

"Çeçenlerin bu tür terör eylemleri kendi davalarına zarar veriyor. Terör, hem Rusya’da hem de Çeçenistan’da kamuoyunu daha da radikalleştirerek, savaşa görüşmeler yoluyla son verilmesini imkansızlaştırmasa bile zorlaştırıyor. Terörizm, Çeçen davasına zarar verirken Putin’in başarısız politikasına uluslararası destek bulmasına yarıyor. En önemlisi de, terörizm masum insanlara, bu olayda belki de yüzlerce çocuğa zarar vererek zaten kanlı ve iğrenç olan bir savaşın dehşetinin daha da artmasına yol açıyor."

Christian Science Monitor ise Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in ne demokrasi ne de istikrar sağlayabildiği görüşüne yer veriyor. Putin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Çeçen teröristlerin El Kaide ile bağlantılı olduğu iddiasını onaylamasını istediğini hatırlatan gazete, böyle bir adım atılması durumunda Rusya’nın Çeçenistan politikasını daha da sertleştirmesine meşruiyet sağlanacağı uyarısında bulunuyor.

"Amerika ve Avrupa, bu tür terör saldırıları daha da artmadan Putin’e Çeçen sorununu barışçı yöntemlerle çözmesi için baskı yapmalıdır. Zaten bölgedeki petrol boru hatlarına çeşitli saldırılar düzenlenmiş durumda. Çeçenistan konusunda uluslararası bir barış konferansı yapılması da önerilebilir."

XS
SM
MD
LG