Erişilebilirlik

Irak'ta Ölen Amerikan Askeri Sayısı Bin Oldu - 2004-09-08


Amerikan birlikleri dün Bağdat’ta Şii milisler, Felluce’de ise Sünni direnişçilerle çarpıştı.

Bağdat’ın Şiilerin yaşadığı Sadr mahallesindeki çatışmalarda önceki günden bu yana 30’u aşkın Iraklı ile iki Amerikan askeri öldü. Bağdat’ın batısında düzenlenen bir saldırıda ise bir Amerikan askeri yaşamını yitirdi. Felluce’de ise, Sünni direnişçilerin saldırısına savaş uçaklarıyla karşılık veren Amerikan birlikleri 100’den fazla kişiyi öldürdü.

Bu arada Irak savaşında ölen askerlerin sayısı dünkü kayıplarla birlikte bin'i aştı. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Beyaz Saray yetkilileri, kayıpların Amerika’nın terörle mücadeledeki kararlılığını azaltamayacağını söyledi.

Öte yandan Samara’da tank-savar ve tüfeklerle bir konvoya saldıran silahlı saldırganlar bir Türk kamyon şoförünü öldürdü. Kimliği açıklanmayan şoförün kamyonuyla birlikte havaya uçtuğu bildirildi.

Temaslarda bulunmak üzere dün Ankara’ya giden Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, Türk şoförlerin Musul güzergahı yerine Süleymaniye ve Kerkük yollarını tercih etmeleri durumunda, kendilerine Bağdat’a kadar eskort sağlanabileceğini söylemişti.

Öte yandan bir yardım kuruluşu adına Bağdat’ta çalışan iki İtalyan kadın, ofislerine düzenlenen baskınla, 2 Iraklı’yla birlikte, rehine alındı. İtalyan hükümeti durumu görüşmek üzere olağanüstü toplantı yaparken, rehin alınan iki Fransız gazeteciyi kurtarma amacıyla Fransa’nın Bağdat Büyükelçisi dün kentteki Sünni din adamlarıyla görüştü. Önceki gün İslamcı bir İnternet sitesinde yayınlanan mesajda rehineler için 5 milyon Dolar fidye istenmişti.

XS
SM
MD
LG