Erişilebilirlik

'ABD'nin Vize İşleri Aksıyor' - 2004-09-09


Amerika, 11 Eylül’den bu yana vize başvurularını incelerken sıkı bir denetim uyguluyor. Bunlar arasında parmak izi ve fotoğraf alınması; geniş bir bilgisayar veri tabanı oluşturulması gibi uygulamalar sözkonusu. Ancak buna rağmen Kongre oturumuna katılan Amerikalı yetkililer, vize konusunda hala büyük boşluklar olduğu görüşündeler.

İç Güvenlik Bakanlığı Teftiş Dairesi’nce hazırlanan bir rapora göre tüm dünyadaki büyükelçiliklerde görevlendirilen vize memurlarının çalışmaları mali ve yönetsel sorunlar nedeniyle aksıyor.

Zaten şu ana kadar bu sorunlar nedeniyle sadece 10 vize memuru görevbaşı yapabildi, bunların hepsi de Suudi Arabistan’daki Amerikan Büyükelçiliği'nde çalışıyor. Ve bu 10 memurdan yalnızca biri Arapça biliyor.

11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana, Amerikan hükümeti ülkeye girişlerde çok daha sıkı bir kontrol uyguluyor. Ancak bu katı uygulama sivil haklar savunucuları ve bazı Kongre üyeleri tarafından eleştiriliyor.

Minnesota Eyaleti Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Betty McCollum da, vize verme konusunda uygulanan katı politikaların abartılı olduğunu ve bu yüzden hiçbir risk taşımayan insanların bile ülkeye giriş yapamadığını söylüyor:

McCollum "Bulunduğumuz tarihi noktada kültürlerarası anlayış ve küresel ilişkiler, ülkemiz ve güvenliğimiz açısından çok önemli. Amerika’da eğitim görmek, araştırma yapmak isteyen geleceğin liderlerini caydırıcı politikalardan vazgeçmeliyiz" dedi.

Sınır ve Taşımacılık Güvenlik Dairesi yetkililerinden Stewart Verdery ise İç Güvenlik Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı’yla ortak hareket ederek vize konusunda dengeli politikalar oluşturmaya çalıştığı görüşünde:

"Öğrenci, araştırmacı, turist ve işadamlarının Amerika’yı kolaylıkla ziyaret edebilmesi toplumumuz açısından önemli bir unsur. Eğer bu insanlar vize alamadıkları için Amerika’ya gelemezlerse, ya da vize alamayacaklarını düşünüp ülkemize gelmek istemezlerse ekonomik açıdan ileride büyük sorunlarla karşılaşırız. Yabancıların ülkemizi ziyareti, demokratik değerler kadar bilimsel gelişme ve Amerika’nın dünyadaki imajı açısından da çok önemli."

Kongre’deki oturum, 11 Eylül 2001 terör saldırılarını soruşturan özel komisyonun vize uygulamları konusundaki eksik ve yanlış uygulamalara işaret eden raporu üzerine düzenlendi.

XS
SM
MD
LG