Erişilebilirlik

'ABD ve Türkiye'nin Irak Konusunda İşbirliği Devam Ediyor' - 2004-09-16


Amerikan hükümeti Irak’ın Tel Afer kentinde bir süredir yürüttüğü operasyonları tamamladı.

Kentte yalnızca Irak polisinin devriye gezdiği, Amerikan askerlerinin şehir dışına çekildiği görüldü. Bu arada çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden halkın da yeniden kente dönmeye başladığı bildirildi.

Operasyon sırasında çoğu Türkmen çok sayıda sivilin ölmesi Türk hükümetinin tepkisini çekmişti.

Amerikan hükümeti operasyonun Suriye sınırından Irak’a giren yabancı savaşçıları hedef aldığını söylerken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önceki gün Türkiye’nin Irak konusunda Amerika’yla işbirliğine son verebileceğini açıklamıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Irak konusunda Türk hükümetiyle işbirliğinin devam ettiğini, Türk hükümetinin de bu işbirliğinin devamından yana olduğunu söyledi. Sözcü, Salı günkü basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, Abdullah Gül’le Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde Tel Afer kentindeki operasyona değindiğini söyledi. Gül’ün, Türk hükümetinin kaygılarını dile getirdiğini belirten Sözcü, operasyonların Tel Afer’i geçiş noktası olarak kullanan teröristleri hedef aldığını vurguladı.

Boucher, Türk hükümetinin çatışmalar nedeniyle Tel Afer’den kaçmak zorunda kalan Türkmenlerin durumundan kaygı duyduğunu belirtti ve şöyle dedi: “Türk hükümetiyle işbirliğini sürdürüyoruz. Irak geçici yönetimiyle, Tel Afer’deki sivil halka zarar vermeden operasyon düzenlemenin yollarını görüşüyoruz. Zaten operasyonlarda her zaman buna dikkat etmeye çalışıyoruz. Türk hükümetiyle çok yakın bir işbirliği içinde olduğumuzu hatırlatmak isterim. Aynı şekilde Türk hükümeti de bizimle işbirliğini sürdürmek istediğini, kamuoyu önünde de dile getiriyor.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin Tel Afer operasyonları sonrasında Irak konusunda Amerika’yla işbirliğine son verip-vermeyeceği şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, basında yer alan haberlere rağmen, Türkiye’nin Irak konusunda Amerika’yla işbirliğine özel bir önem verdiğini belirtti.

Dünkü basın toplantısında Boucher’a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’taki PKK militanlarına karşı operasyon düzenlemediği için Amerika’yı eleştirdiği hatırlatılınca, sözcü şu yanıtı verdi: “Türk hükümeti ile Amerika Irak’ın bir terör yuvasına dönüşmemesi konusunda hemfikirdir. Aynı şekilde PKK’nın yok edilmesi gereken bir terör örgütü olduğu konusunda da taraflar aynı görüşleri paylaşıyor.“

Sözcü Türk hükümetini bu konudaki gelişmelerden haberdar ettiklerini de bildirdi.

XS
SM
MD
LG