Erişilebilirlik

Erdoğan Yeni Türk Lirasını Tanıttı - 2004-09-16


Türkiye'nin 1 ocak 2005'ten itibaren kullanacağı Yeni Türk Lirası (YTL) ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtıldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleşen bu uygulamanın bir devrim niteliği taşıdığını söyleyen Erdoğan, banknotların büyük bölümünün basımının tamamlandığını açıkladı.

YTL ile birlikte liranın uluslararası alanda tekrar itibar kazanacağını vurgulayan Erdoğan, "vatandaşlarımız YTL'yi yurtdışında göstermekten artık utanmayacaklar" dedi.

Yılbaşına kadar yoğun bir tanıtım kampanyası yapılacağını belirten Erdoğan, tanıtımın yeni yılda da devam edeceğini iletti.

Başbakan şunları dedi:

"Merkez Bankamız, 1, 5, 20 ve 50 Yeni Türk Lirası kupürlerinin basımını tamamlamış, bu banknotların dağıtımına başlamıştır. 10 ve 100 Yeni Türk Liralık banknotların basımı devam etmektedir. Darphane Genel Müdürlüğümüz de madeni paraların basımına ilişkin hazırlıklarını tamamlamış, 1 ve 5 Yeni Kuruş'un basımına başlanmıştır. 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle Darphanemiz, 1 milyar 200 milyon madeni parayı basmış ve dağıtmış olacaktır."

Erdoğan, YTL'ye geçiş aşamasında en önemli unsurlardan birinin de tanıtım kampanyası olduğunu ifade ederek, bu çerçevede önümüzdeki günlerde ülke çapında bir tanıtım kampanyası başlatılacağını ve bu kampanya vasıtasıyla halkın YTL uygulaması hakkında bilgilendirileceğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, YTL'ye geçişle birlikte şu anda kullanılan Türk Lirası'nın hemen piyasadan çekilmeyeceğini, bir yıl boyunca hem Türk Lirası hem de Yeni Türk Lirası'nın birarada kullanılacağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG