Erişilebilirlik

Ham Petrol Fiyatlarında Yeni Rekor - 2004-09-27


Uluslararası piyasalarda, ham petrolün varil fiyatı yeni bir rekor kırdı. Nedeni ise Irak’tan sonra Nijerya’nın da toplumsal karışıklıklara sahne olması.

Londra’da ham petrolün varil fiyatı 46 Dolar 5 cent'e, New York’ta ise 49 Dolar 47 cent'e çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Petrol fiyatlarındaki ani artışın başlıca nedeni son haftalarda Irak, Rusya, Suudi Arabistan ve Nijerya gibi önemli petrol üreticisi ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik karışıklıklar.

Irak'ta petrol tesislerine yapılan sabotajların sürmesi; Rusya'da petrol devi YUKOS'la ilgili davalar ve Suudi Arabistan'da kökten dinci militanlarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar uzun bir süredir petrol fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Bu listeye son günlerde Nijerya da eklendi.

Dünyanın beşinci büyük petrol ihracatçısı olan bu ülkede, hükümete karşı savaşan asilerin silahlı mücadeleyi tüm ülkeye yayma tehdidi, ihracatın aksayabileceği yolunda kaygılara yol açtı.

İngiliz-Hollanda şirketi Shell’in Nijerya’daki petrol tesislerinde çalışan 200 personelini geri çekmesi kaygıları daha da artırdı. Petrol uzmanı Stuart Fraser, fiyatlardaki patlamanın geçici olduğu görüşünde. İngiliz uzman, kötü hava koşullarının da fiyatlara etkisi olduğunu söylüyor, Amerika’daki kasırgaların Meksika Körfezin’deki kuyulardan petrol çıkarılmasını önlediğine dikkati çekiyor.

Stuart Fraser “Uzun vadede petrol fiyatlarının düşeceğinden herkes emin. Merak ettiğimiz mevcut durum ne kadar sürecek?" diyor.

Ekonomi uzmanlarına göre bu çelişkiyi Londra borsasında görmek mümkün. Shell ve British Petroleum gibi petrol şirketlerinin hisseleri değer kaybederken, İngiliz Havayolu şirketinin hisselerde de düşme oldu. Nedeni ise yüksek petrol fiyatlarının uzun vadede yolcu sayısını etkilemesi.

XS
SM
MD
LG