Erişilebilirlik

28 Eylül 2004 - 2004-09-28


Amerikan basını Kasım ayındaki başkanlık seçimi kadar Ocak ayında yapılacak Irak seçimlerini de dikkatle izliyor. Irak’taki güvenlik endişelerinin seçim hazırlıklarına gölge düşürdüğünü belirten Christian Science Monitor, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın da, durumun kötüye gittiğini söylediğini hatırlatıyor. Ancak gazete, Irak seçimlerini ertelemenin sonuçlarının çok daha vahim olacağı yorumunda bulunuyor ve meşruluğu tartışmalı bile olsa seçimlerin mutlaka belirlenen tarihte yapılması gerektiğini savunuyor:

"Son günlerde bu yönde atılan adımlarla ilgili haberler çoğalmaya başladı. Bazı kentleri kontrol eden isyancıları bastırmaya yönelik planlı bir askeri saldırı, seçimleri denetleyecek olan ancak güvenlik kaygıları nedeniyle arka planda kalan Birleşmiş Milletler personelinin Amerika tarafından korunması, seçmen kayıtlarının yiyecek dağıtım noktalarında yapılması gibi haberler alınıyor. Özellikle eğitilmiş Irak birliklerinin hazırlanması için yeterince zaman olmadığı göz önüne alınırsa, meşru bir seçim gerçekleştirme ihtimali düşük olabilir. Ama şimdi bunun sonuçları hakkında spekülasyon yapmanın değil, Ocak’taki seçimler için hızla harekete geçmenin zamanıdır."

Washington Post da, Irak’ta seçimlerin Ocak ayında yapılması durumunda bunun demokratik ideallere uygun düşmeyeceğini kabul ediyor; ancak eksikleri olan bir demokrasinin bile demokratik olmayan bir yönetime kıyasla daha kabul edilebilir olduğu görüşüne yer veriyor. Gazete, ne kadar tartışmalı olursa olsun Irak’ta seçimle işbaşına gelecek bir yönetimin komşu Arap ülkelerinden daha meşru olacağını vurguluyor:

"Eğer başarılı olursa böyle bir yönetim, bölünme, iç savaş veya seçimle işbaşına gelmemiş Amerikan destekli bir yönetime kıyasla, Irak’ta istikrarın sağlanmasında ve bunu takiben Amerikan birliklerinin çekilmesinde daha etkili olabilir. Bush yönetimi, mevcut zor koşullar altında bile seçimlerin yapılmasını sağlama çabalarında haklıdır. Herhangi bir seçimle oluşturulacak yönetim, şu anda Birleşmiş Milletler tarafından atanmış olan yönetimden daha meşru olacaktır. Seçimlerin ertelenmesi, özellikle de uzun süreli ertelenmesi, Irak’taki direnişçiler için bir zafer ve karmaşaya davetiye çıkarmak anlamına gelecektir."

New York Times gazetesiyse dünya çapında yaşanan mülteci sorununa farklı bir açıdan yaklaşıyor. Mülteci statüsünde bulunan 12 milyon insanın 7 milyon 400 bininin kamplarda yaşadığını belirten gazete, acil durumlarda alelacele oluşturulan bu kampların sefalet yuvası olduğunu kaydediyor ve zengin ülkelerin daha fazla mülteci kabul etmesi gerektiği görüşüne yer veriyor:

"Kamplardan gelecek mültecilerle ilgili güvenlik kaygıları bir temele dayanmıyor. Hiçbir terörist Amerika’ya sızmak için yıllarca sefil kamplarda yaşamayı ve sonu belirsiz bir soruşturma sürecinden geçmeyi göze alamaz. Asıl güvenlik sorunu kamplardaki işsiz, hayal kırıklığına uğramış ve öfkeli gençlerden gelmektedir. Kampların kendisi terörizmi besleyebilecek durumda. Afganistan’daki Taliban hareketi kamplardan çıktı. Kampları azaltmak için zengin ülkelerin toprak, eğitim ve kredi sağlaması yeterli olacak. Bunun maliyeti haftalık pirinç ve yağ dağıtmaktan daha az olacaktır. Ancak milyonlarca insana bir gelecek oluşturmanın yanı sıra bu yöntem daha sonra çıkabilecek maliyetleri de azaltacaktır."

Müslüman olduktan sonra Cat Stevens adını değiştiren ve Amerika’ya girişine izin verilmeyen eski pop şarkıcısı Yusuf İslam, yaşadıklarını Los Angeles Times’a yazmış. Uçakta kızıyla beraber yolculuk ettiğini belirten Yusuf İslam daha sonra FBI ajanları tarafından kendisine bir açıklama yapılmadan sorgulandığını anlatıyor. Yaşadığı belirsizlik ve endişeyi aktaran Yusuf İslam, kendisinin değil ama Amerika’nın değiştiğini vurguluyor:

"Ben, sadece Amerika’nın temel özgürlüklerin savunucusu imajına zarar veren adaletsiz, keyfi ve düşmanca bir sistemin kurbanıyım. Terörizm ve şiddetin, savunduğum ve sevdiğim bütün değerlere karşı olduğunu söylememe gerek var mı? İşgal, baskı, yoksulluk ve savaştan acı çeken insanlara sempati duymam tamamen insani bir şeydir ve siyasetle ya da terörle bir ilgisi yoktur."

XS
SM
MD
LG