Erişilebilirlik

Kosova Seçimlere Hazırlanıyor - 2004-10-13


Kosova, bu ayın 23’ündeki seçimlere hazırlanıyor. Kağıt üzerinde Sırbistan’ın bir vilayeti olarak gözüken Kosova, Birleşmiş Milletler’in idaresi altında. Nüfusunun yüzde 90’ı Arnavut olan bölgede, seçimlere katılan siyasi partiler ise, Birleşmiş Milletler yönetimine son verip, vilayete bağımsızlık verilmesini istiyor.

Uzmanlar, Kosova’da seçimlerden sonra nasıl bir koalisyon kurulması gerektiği üzerinde kafa yoruyor. Çünkü yeni kurulacak hükümet, uluslararası toplumla masaya oturup, Kosova’nın nihai statüsünü görüşecek. Son kararın gelecek yıl verilmesi beklenirken, seçimlerden çıkacak hükümet, bu kararda önemli rol oynayacak.

2001 yılındaki seçimlerinin aksine, bu kez bir çoğunluk hükümetinin ortaya çıkması beklenmiyor. En popüler üç partinin siyasi öncelikleri, birbirinden çok farklı değil. Bu partileri birbirinden ayıran özellikleri, yalnızca liderleri...

Kosova’nın cumhurbaşkanlığını yürüten İbrahim Rugova’nın liderliğini yaptığı Kosova Demokratik Birliği, önceki seçimlerde oyların yüzde 40’ını almıştı. 1990’lardaki Belgrat yönetimine baş kaldıran silahlı direnişçilerin kurduğu Kosova Demokratik Partisi’yse yüzde 24’le ikinci parti olmuştu. Üçüncü partiye ise, oyların yüzde 8’i düştü.

Bu yıl, Ora Yurttaş Hareketi adlı bir parti ortaya çıktı. İngilizce konuşan ve uluslararası saygınlığa sahip gazetecilerin yönettiği bu parti, önümüzdeki seçimlerde Kosova Parlamentosu’na girmeyi ve olası koalisyonda yer almayı hedefliyor.

Ora’nın parti başkan yardımcısı İlber Hiba, siyasi önceliklerinin ekonomik konular, hedeflerininse kararsız seçmenler olduğunu vurguluyor:

Mantıken bu kararsız seçmenleri hedef aldık. Belli konuları merkez alan politikalara yoğunlaşmanın zamanı olduğunu düşünüyoruz. Yani, işsizlere iş sağlanması, daha iyi bir ekonomi politikasının geliştirilmesi ve daha az yolsuzluk gibi konulardan bahsediyorum.

Ekonomik büyümenin son yıllarda zayıfladığı Kosova’da işşizlik oranı şu anda yüzde 56. Kosova’nın mevcut hükümeti sınırlı yetkilere sahipken, yürütme yetkilerinin çoğu, Birleşmiş Milletler tarafından atanan yönetimde bulunuyor.

Kosova’da nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Sırplar ise, seçimlere katılıp katılmama konusunda bölünmüş durumda. Geçen seçimlere katılan Sırplar, şimdiki liderlerinin etkisinde, seçimlere katılıp katılmama arasında ikilem yaşıyor.

Priştine’nin 100 kilometre kadar ötesindeki Detzani Sırp manastırının yöneticilerinden Peder Sava, şunları söylüyor:

Hayır oy vermeyeceğiz. Çünkü kendimizi oy verecek kadar hür hissetmiyoruz. Üstelik kime oy vereceğimizi de bilmiyoruz. Ama insanlara da oy vermemeleri için baskı da yapmıyoruz.

Kosova’nın nihai statüsü konusundaki tartışmalar kolay geçmeyecek. Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkıyor. Avrupa Birliği de bu konuda kararsızlık sergilerken, bağımsızlık düşüncesine sempatik bakan Amerika, bu konudaki son kararını gelecek yılın ortalarında açıklamaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG