Erişilebilirlik

Amerikalı Asker Kime Oy Verecek - 2004-10-26


Amerikan ordusunda iki milyondan fazla kadın ve erkek hizmet veriyor. Bu askerlerin bir bölümü Amerika’da, bir kısmı da ülke dışında görev yapıyor. Asker ve subayların yüzde yaklaşık 90’ı 2 Kasım seçimlerinde oy vermek için seçmen kaydını yaptırmış bulunuyor. Bunun, Başkan Bush için iyi; buna karşılık Demokrat rakibi John Kerry için kötü haber sayılma olasılığı var.

Amerikan silahlı kuvvetlerinde görevli asker ve subaylar arasında yapılan yeni bir araştırma, Başkan Bush’un John Kerry’ye göre üçe-bir önde gittiğini gösteriyor. Araştırmayı yapan Ulusal Annenberg Seçim Araştırması adlı bağımsız kuruluşun siyasi direktörü Adam Clymer anlatıyor:

"Ordu komutanı olarak kime daha çok güvenirdiniz diye sorduk; yüzde 69’u Bush, yüzde 24’ü Kerry diye yanıt verdi."

Pennsylvania Üniversitesi’yle bağlantısı olan Annenberg kuruluşu, bir yıldır kadınlar, azınlıklar ve öteki grupların siyasi eğilimlerini belirlemek için bir dizi anket yapıyor. Askerler arasında yapılan araştırma da bunlardan biri. Adam Clymer, silahlı kuvvetlerde görevli asker ve subayların verdiği cevapların öteki gruplardan çok farklı olduğunu söylüyor:

"Ankete katılanların eğilimlerini birçok açıdan ölçüyoruz. Örneğin Kerry ve Bush hakkında, 'güçlü bir lider mi', 'sıradan insanların sorunlarıyla ilgileniyor mu?' gibi sorular sorduk. Siviller arasında bu konularda Kerry, Bush’a göre üçe-bir önde. Yani halk, Kerry’nin kendi sorunlarına daha çok ilgi göstereceğine, daha bilgili ve daha kontrollu olduğuna inanıyor. Ancak askerler, bütün bu alanlarda Bush’un daha güçlü olduğu yönünde cevap verdi."

Annenberg Araştırma Kuruluşu, 700 subay ve askerle konuştu. Bunların hepsi Irak veya Afganistan’dan ya yeni dönmüştü ya da bu ülkelere gitmeye hazırlanıyordu. Ayrıca asker ailelerinin görüşleri alındı. Araştırmaya katılanların çoğunluğu Amerika’nın Irak’ı işgal etmesini desteklerken, Bush yönetiminin direnişçilere karşı savaş stratejisini eleştirdi. Bunların yüzde 62’si Irak’ta daha çok asker ve malzemeye ihtiyaç olduğunu söylerken, gönderilecek askerlerin ulusal muhafızlar değil deneyimli subaylar olması gerektiğini vurguladı. Amerikalı askerler neden büyük oranda Başkan Bush’u destekliyor? Washington’daki düşünce kuruluşlarından Heritage Vakfı uzmanlarından Jack Spencer bunu şöyle açıklıyor:

"Gördükleri şu; Başkan Bush göreve başlar başlamaz ilk yaptığı şey, Amerika’nın savaşa hazır olma yeteneğini güçlendirmek için altı milyar dolar ayırmak oldu. Hemen sonra da askeri bütçeyi on milyar dolar arttırdı. Bütün bu miktarlar devraldığı askeri bütçeye ilave edildi. Bu paraların ordu için önemli olan alanlarda harcandığını görüyorsunuz. Bir de orduda komutana bağlılık geleneği vardır. Bu komutan da şimdi bir Cumhuriyetçi. Bush’un aldığı puanların bir kısmı bundan kaynaklanıyor olabilir."

Duke Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Peter Feaver, orduda görevli birçok kişinin açıkça George Bush’a destek vermekle birlikte, savaş stratejisinin çeşitli yönlerini eleştirmesine dikkati çekiyor. Ancak Feaver’a göre, askerlerin siyasi eğiliminde bir tutarsızlık da yok:

"Araştırma şunu gösteriyor ki, askerler liderlerine körü körüne, hiçbir şeyi sorgulamayan bir bağlılık sergilemiyor. Ordu; başkomutan kimse ona itaat eden, ancak verilen kararların doğruluğunu kendi kişisel görüşleri çerçevesinde tartışabilen profesyonel bir kuruluş."

Profesör Feaver, Amerikan ordusunda birçok asker ve subayın da, adayları, 30 yıl önce Vietnam Savaşı sırasındaki faaliyetleri açısından da değerlendirdiğini söylüyor. John Kerry Vietnam’da savaştı, madalyalar aldı. George Bush, Amerika’da, Ulusal Muhafız yedek birliğinde görev yaptı. Buna rağmen araştırmaya katılan askerlerin yüzde 76’sı John Kerry’ye destek vermedi. Duke Üniversitesi Profesörlerinden Peter Feaver, birçok askerin, John Kerry’nin 1971 yılında, Amerikalı subayların Vietnam’da savaş suçu işlediği iddiasını unutmadığını belirtiyor:

"Amerikan Senatosu’nda savaştan yeni dönmüş ve madalya almış bir eski muharip, kalkıp, “birlikte savaştığım arkadaşlarım savaş suçlusudur,” diyor. Orduda birçok kişi Kerry’nin bu sözlerini unutamadığına şüphe yok. Üstelik bu iddiaların birçoğu da asılsız çıktı."

2 Kasım seçimlerinde iki milyondan fazla asker seçmenin oyunun sonucu ne kadar etkileyeceğini tahmin etmek kolay değil. Asker nüfusun büyük bölümü kendi eyaletlerinde kayıtlı ve bu nüfus tüm ülkeye dağılmış durumda. Ancak örneğin Florida’da asker sayısı çok fazla. Ve bu kadar başabaş giden bir seçimde Florida, sonucu etkileyecek en önemli eyaletlerden biri sayılıyor.

XS
SM
MD
LG