Erişilebilirlik

Almanya'dan Yankı ve Yorumlar - 2004-11-11


Filistin Lideri Yaser Arafat’ın ölümü bütün dünyada olduğu gibi Almanya’da da geniş yankı buldu. Başbakan Gerhard Schröder, Başbakan Ahmet Kureya’ya gönderdiği mesajda kendisi ve Alman halkı adına başsağlığı diledi. Yaser Arafat’ın ömrünü Filistin’in bağımsızlığını kazanmasına ve Orta Doğu’da barışın sağlanmasına adadığını kaydeden Schröder, taziyelerinin kabulünü diledi.

Arafat'ın ölümünü bir devrin sonu olarak değerlendiren Dışişleri bakanı Joschka Fischer de Filistin halkına ve Arafat’ın ailesine başsağlığı diledi.

Alman resmi televizyonu birinci kanalı ARD, Arafat’ın yaşamına, portresine ve ölümü üzerine dünyadan gelen tepkilere geniş yer verdi. ARD ayrıca Arafat’ın ölümünün ardından 60 gün içinde yerine kimin geçeceğine karar verilecek olduğuna dikkat çekti ve olası adayları tanıttı.

Berliner Morgenpost gazetesi, konuya ilişkin haberinde Arafat'ın naşının cenaze töreni için önce Kahire’ye götürüleceğini daha sonra da Ramallah’ta toprağa verilecegini ön plana çıkardı.

Die Welt ise diğer haber kaynakları gibi Arafat’ın sekreterinin ‘Büyük bir kalp çarpmayı durdurdu’ açıklamasını kullanarak Arafat'ın cenaze törenini, defnedilmesini ve Arafat’ın ölümünden İsrail’i sorumlu tutan El Aksa Tugayı’nın intikam yemini ettiğini duyurdu okurlarına.

Frankfurter Algemeine gazetesi Arafat’ın ölümünün ardından olası saldırılardan korkan İsrail askerlerinin Batı Şeria’yı abluka altına aldıklarını ön plana çıkardı. Gazete ayrıca Mahmud Abbas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü liderliğine getirildiğini de yer verdi.

Der Spigel haberi ‘Nobel Ödüllü Terörist’ başlığıyla ele aldı ve Arafat’ın yaşamı boyunca sürdürdüğü bağımsızlık savaşı sırasında ne tür tanımlamalarla anıldığını yazdı.

Stern dergisi internet sayfasında yayınladığı haberde ‘Büyük Bir Kalp Çapmayı Bıraktı’ başlığını kullandı ve ‘İki hafta önce Ramallah’tan askeri bir helikopterle ayrılan Arafat dönüş yolculuğunda artık sağ olmayacak’ yorumunu yaptı.

Tagesspiegel gazetesi ise Filistin halkına taziyelerini sunan Başkan Bush’un ‘Geleceğin, Filistin halkına, barış ve komşularıyla barış içinde yaşayan bağımsız bir Filistin devleti hayallerinin gerçekleşmesini getirmesini umuyorum’ şeklindeki açıklamasına yer verdi.

XS
SM
MD
LG