Erişilebilirlik

AB Maliye ve Ekonomi Bankaları Toplantısı Bitti


AB Maliye ve Ekonomi Bankaları Toplantısı Bitti
AB Maliye ve Ekonomi Bankaları Toplantısı Bitti

Polonya’nın Wroclaw kentinde yapılan 2 günlük toplantı önemli bir karar alınamadan sona erdi.

Toplantıda mali işlem vergisi konusunda da görüş birliği sağlanamadı.

Mevcut ekonomik krize çözüm olarak sunulan yeni vergi, hisse senetleri alım satımı da dâhil her çeşit mali işlemden vergi alınmasını öngörüyor. Bazı uzmanlara göre, borsalardaki her işlemden vergi kesilmesi sadece Almanya'ya yılda 15 milyar avro ek geliri getirecek. Mali işlem vergisinin, gelecekte, 27 AB ülkesi yerine 17 üyeli Avro bölgesi içinde uygulanması mümkün. Almanya ve Fransa mali işlem vergisini desteklerken Belçika gibi ekonomisi küçük ülkeler öneriye karşı çıkıyor.

Toplantıda, borç içindeki Yunanistan’a 11 miyar dolar acil borç verilmesi konusunda da karara varılmadı. Nedeni ise yetkililerin, önce Yunanistan’ın kemerleri sıkma politikasını uygulayıp uygulamadığını görmek istemeleri.

AB Maliye ve Ekonomi Bakanları toplantısına ilk kez Amerika da katıldı. Maliye Bakanı Timothy Geithner, Wroclaw’da yaptığı konuşmada, AB’den içinde bulundukları mali krize çözüm bulmalarını istedi. Obama yönetimi Avrupa’daki krizin Amerika’yı daha fazla etkilemesinden çok kaygı duyuyor.

Avrupa ülkelerinden on binlerce sendikalı sosyal kesintileri ve işsizliği protesto etmek için Wroclaw’a gittiğinden, toplantı beklenenden önce sona erdi ve Bakanlar Polonya'dan ayrıldı.

XS
SM
MD
LG