Erişilebilirlik

Abbas, Filistin Devletinde Kararlı


Abbas, Filistin Devletinde Kararlı
Abbas, Filistin Devletinde Kararlı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, bağımsız devlet ilanı girişiminden vazgeçmeyeceğini açıkladı.

New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşen Abbas, Amerika ve İsrail’in uyarılarına rağmen BM’e Filistin devletinin tanınması için başvurmakta kararlı olduğunu söyledi.

BM kaynaklarına göre , genel sekreter Abbas’a tekyanlı devlet ilanı girişimi yerine barış görüşmelerini tercih ettiğini bildirdi. Ancak Abbas görüşünde ısrar etti.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Birleşmiş Milletler’de Filistin devleti ilanı konusunda çıkacak çatışmayı önlemek için dün New York’ta Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton’la biraraya geldi.

İki yetkilinin görüşmesi, İsrail ve Filistinlileri yeniden doğrudan görüşmelere başlatma konusunda “umutsuz bir çaba” şeklinde değerlendiriliyor. Dışişleri Bakanı Clinton görüşmelerle ilgili olarak “ilerleme sürecini” tartıştıklarını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Amerika, Filistin devletiyle ilgili BM Güvenlik Konseyine sunulacak bir karar tasarısını veto edeceği tehdidinde bulunuyor.

Filistinliler, 193 üyeli BM Genel Kurulu’na da başvurmayı planlıyor. Genel Kurul’da salt çoğunlukla kabul edilecek bir Filistin devleti daha çok sembolik bir tanıma niteliği taşıyor. Filistinliler halen BM’de gözlemci statüsünde temsil ediliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG