Erişilebilirlik

Netanyahu'dan Abbas'a Görüşme Çağrısı


Netanyahu'dan Abbas'a Görüşme Çağrısı
Netanyahu'dan Abbas'a Görüşme Çağrısı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Lideri Mahmud Abbas’a Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden başlatma teklifinde bulundu.

Netanyahu, yeni tur doğrudan görüşmelerin New York’ta BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde başlatılabileceğini, müzakerelere daha sonra Kudüs ve Batı Şeria’nın Ramallah kentinde devam edilebileceğini söyledi.

Abbas, BM'ye başvusundan vazgeçmesi için yapılan çağrılara uymayacağını söyledi
Abbas, BM'ye başvusundan vazgeçmesi için yapılan çağrılara uymayacağını söyledi

Netanyahu Pazartesi günü bu çağrıyı yaparken, BM toplantıları için New York’ta bulunan Abbas, Filistin’in devlet olarak tanınması için başvurusunu yapmaya hazırlanıyor.

Abbas’ın bu girişimine İsrail ve Amerika şiddetle karşı çıkıyor.

Netanyahu, Filistin’in BM nezdinde tanınma girişiminin başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi, Filistinlilerin tekrar müzakere masasına dönmek zorunda kalacağına işaret etti.

Bu arada Amerika ve Avrupa ülkeleri, Ortadoğu barış sürecini daha da tehlikeli bir dönemece itebilecek bir gelişmeyi önlemek üzere diplomatik çabalarını sürdürüyor.

BM Genel sekreteri Ban Ki-Moon, Pazartesi günü Mahmud Abbas’la görüştü. Genel Sekreter bu görüşmede, Abbas’a, Filistin’in tek taraflı hareketlerden kaçınıp müzakere masasına gitmesini tercih ettiğini söyledi. Ancak, Abbas’ın BM’ye başvuru konusundaki kararlılığını koruduğu görüldü. Filistin lideri Mahmud Abbas, Amerika ve İsrail’in uyarılarına rağmen devlet olarak tanınmak üzere BM’ye başvurma kararından vazgeçmediğini söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanı Salam Fayyad Pazar günü New York’ta İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’la güvenlik konusunu ele almış ve Filistin yönetiminin idareyi tamamen üstlenmeye hazır olduğunu kaydetmişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) Batı Şeria’yı kontrolü altında tutan Filistin yönetiminin, idareyi üstlenmeye hazır olduğu görüşünde.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Pazar günü AB dış politika yetkilisi Catherine Ashton’la biraraya gelerek, İsrail ve Filistin’i tekrar görüşme masasına oturtmanın yolları üzerinde durdu. Ancak bu konuda ilerleme sağlanıp-sağlanmadığı hakkında açıklama yapılmadı.

Amerika, Filistin’in, BM nezdinde tanınma girişimini, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi sıfatıyla veto edeceğini söylüyor.

Filistinliler’in Güvenlik Konseyi’nde veto edilmeleri halinde, başvurularını Genel Kurul’a taşımaları ve burada daha sembolik de olsa tanınma arayışına girmeleri bekleniyor.

Amerika’nın arabuluculuk ettiği Ortadoğu görüşmeleri, geçen yıl, İsrail’in yeni Yahudi yerleşim birimleri inşasına uyguladığı moratoryumu sona erdirmesi üzerine kesilmişti. Filistinliler, Batı Şeria’da yeni ev inşa edilmesine karşı çıkıyor.

Abbas, Filistin’in sınırlarının, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’yi ele geçirdiği 1967 savaşı öncesindeki halinde tutulması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG